Nästa artikel
Rattsurfandet fortfarande vanligt
Nyheter

Rattsurfandet fortfarande vanligt

Publicerad 28 december 2016 (uppdaterad 28 december 2016)
Attityderna kring att använda mobiltelefonen i bilen är dåliga, det visar en undersökning från Transportstyrelsen.
Enligt undersökningen förstår 86 procent av de tillfrågade att rattsurfandet påverkar deras uppmärksamhet i trafiken. 31 procent tycker att det är direkt farligt. Trots det uppger 37 procent att de skickar textmeddelanden när de kör och 16 procent använder sociala medier.

– Vår undersökning visar att många svenskar förstår att rattsurfing är trafikfarligt. Då kan det tyckas paradoxalt att många kombinerar den uppfattningen med att rattsurfa själva. Vårt budskap till dem som rattsurfar är: Var försiktig i trafiken och sluta rattsurfa, säger Therese Malmström, utredare på Transportstyrelsen.

På frågan om vad som skulle få någon att sluta rattsurfa var det vanligaste svaret ett totalförbud genom lagstiftning. Näst vanligast var alternativet att själv drabbas av en rattsurningsrelaterad incident. Cirka 20 procent av de tillfrågade sa att de skulle sluta, eller åtminstone dra ner på rattsurfandet, om de blev tillsagda av någon i deras omgivning.

Diskutera: Hur tror du att man kan få bukt med problemet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-12-28 16:35
Hackenbush

Nähä, fortfarande? Trots kampanj?

#2 • Uppdaterat: 2016-12-28 16:36
daem0n

Allt beror på polis kontroll. Ingen kontroll betyder ingen straff och folket fortsätter surfa/smsa.
Dessutom polis får inte köra vanliga polis bilar så att folket ska inte upptäcka att de blev kontrollerade. Men jag ät tveksamt att detta kommer implementeras i verkligheten...

#3 • Uppdaterat: 2016-12-28 16:36
keoh

Jag deltog i denna undersökning och fick omdömet att jag var en rattsurfare trots att jag enligt mig inte alls kommunicerar med mobilen under körning.
Undersökningen är under all kritik enligt mig. Finns inte de alternativ som vore självklara vilket leder in till "önskat" resultat.
Blir någon förvånad? TS visaren en gång på inkompetens.

#4 • Uppdaterat: 2016-12-28 16:46
EnannanRobban

Förbjud handhavande av mobil i bil, oavsett om det finns poliser ute på vägarna eller inte. Undersökningen visade ju tydligen att de skulle ha effekt på en del mobilfyllon där ute. Mobilen har blivit ett beroende som helt håller på att fördumma vårt land!

#5 • Uppdaterat: 2016-12-28 16:59
redneck

Flata och inkompetenta politiker. När det gäller att höja bilskatten och förbjuda dubbdäck är dom på hugget men när det gäller mobiltelefoner drar dom öronen åt sig. Vad är dom så rädda för?

#6 • Uppdaterat: 2016-12-28 20:58
VW Polo 2012

Frånsett det olämpliga att rattsurfa, Har ni apor som klänger i bilarna, se bara A-stolpen på bilen i bilden.

#7 • Uppdaterat: 2016-12-28 22:58
juhani.torro@ringen.se

Det kanske aldrig går att förbjuda mobiler i anslutning till bilkörning då de flesta biltillverkare tydligen behöver ägarens mobil till allt möjligt för att bilen skall fungera. Det är appar hit och appar dit, att låsa upp bilen och att ställa in ditten å datten, att backa in bilen i P-ruta m.m. Skall bilägaren behöva ha Nallen i handen hela tiden så blir det till slut omöjligt att förbjuda mobilen i samband
med bilkörning. Har inte utvecklingen gått lite för långt numera. Apropå självkörande bilar så kan ju en 15 åring köpa en sådan bil och " messa å surfa " hur mycket som helst utan polisingripande då en del experter anser att en körkortslös person kan använda den självkörande bilen till skolan bl.a. Tur att man är gammal och snart slipper se allt vansinne som man ställer till som konstruerande Ingenjör och dumma politiker som luras av all Teknik. Johan i Borlänge.

#8 • Uppdaterat: 2016-12-28 23:03
systembolaget

totalt inkompetenta politiker som inte kan totalförbjuda mobiltelefoner i bilar, och blir man påkommen utdöm skyhöga böter
saftiga böter avskräcker.

#9 • Uppdaterat: 2016-12-29 08:35
LennartJ

Jag gjorde också testet. Var ingen rattsurfare. Det räcker med ett misstag för att olyckan skall vara framme. Varför är det så svårt att köra in på en parkeringsplats och ringa upp om det är ett viktigt samtal eller att läsa sms:et ifall du inte kan hålla dig tills du är framme. Var har det egna sunda förnuftet tagit vägen?

#a • Uppdaterat: 2016-12-29 18:43
lasse_jo

Dra körkortet mer än ett år så de måste ta om det.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.