Bild
Nästa artikel
Nyheter

Range Rover Evoque – först med niostegad automatlåda

Publicerad 28 februari 2013 (uppdaterad 28 februari 2013)
Jakten på fler växlar fortsätter. Range Rover Evoque blir första produktionsbilen som utrustas med niostegad automatlåda.

Växellådan är utvecklad av tyska ZF och utformad för bilar med tvärställda motorer. I Range Rover Evoque ersätter den en sexstegad transmission, men trots att växlarna är fler är vikten bantad med 7,5 kilo och storleken endast marginellt större.

Enligt Range Rover ska växellådans lägsta steg fungera som lågväxel vid terrängkörning. Det nionde och högst utväxlade steget ska i sin tur minska bränsleförbrukningen och dämpa bullret från motorn vid motorvägskörning.

Den nya växellådan har också en funktion som möjliggör att transmissionen hoppar över växlar, vilket kan komma till hands vid kraftig inbromsning.

Evoque med niostegad automatlåda premiärvisas på Genèvesalongen i början av mars. Räkna med att lådan kommer att erbjudas av flera tillverkare så småningom.
 
Diskutera: Vad tycker du om växellådan?

Kommentarer

#1 • 2013-02-28 14:08
erito

*gääsp*
När ska fler tillverkare förstå att en rejäl CVT låda med snabb och intelligent styrteknik är bättre än x antal växlar? Se bara på Subarus Lineartronic. Helt enkelt underbart smart. Alltid effektivast "växel" överför kraften. Men visst är de nya lådorna som sitter i BMW m.fl. smidiga och bra.

#2 • 2013-02-28 14:44
saabnisse

Jag håller helt med, en DAF-låda som sitter i ett flertal bilar (och scootrar), inte enbart Subaro, är ju helt förträfflig till motorer med begränsat användbart varvtalsområde.
Problemet ligger i att överföra tillräckligt med moment.

#3 • 2013-02-28 15:31
hultarn

Intressant att man utvecklar den klassiska automatlådan istället för att satsa på dubbelkoppling, man undrar ju varför?
Jag har inget mot vanlig automat, tvärtom, men nu när det är så poppis hos vissa tillverkare med DSG.

Visst är CVT en smart transmission (miljontals scootrar har inte fel..), men många trivs inte med känslan och ljudet, och även om man modifierar den för att kännas "stegad" så är den inte allmänt poppis.

Sedna vet jag inte om verkningsgraden är bättre eller sämre hos CVT än en vanlig automat ( eller DSG).

Tillägg: googlade lite om Subarus Lineartronic: " CVT can make a car sound unhappy" ... "The other pitfall for CVTs is that they tend to swallow horsepower and torque" " from the minute you start rolling, you’re annoyed by a constant cosmic din of CVT chain noise "

#4 • 2013-02-28 15:51
erito

hultarn, ut o provkör själv istället. Det är både kul och gratis :)
Kanske bra läge nu när nya Forester XT med Lineartronic kommer? Eller i maj då Outback diesel Lineartronic dyker upp.
Jag gillar den, i alla tillfällen utom 'buskörning' då man vill leka med en manuell pinne...

#5 • 2013-02-28 17:12
saabnisse

Jag tycker att det är intressant att Hub van Doornes "Transmatic" som variatorn egentligen heter börjar få allt större användning.
Problemet har varit att överföra höga moment vid låga varvtal och det är därför Subaru kommer med den först nu.
Jag minns första gången jag körde en bil med den här typen av transmission, det var som att köra en bil som slirade på kopplingen, det bara varvade och just inget hände.
Men det var länge sedan, nu är det nog mest en vanesak om man upplever den annorlunda än en låda som stegar mellan växlarna.

#6 • 2013-02-28 17:21
DAF850cc

1. Jag har kört med DAF-remmar i många tusen mil (ca. 20.000=). Principen är suverän, två lägen: Max effekt eller minimal bränsleförbrukning.Allt med oändliga utväxklingsförhållanden (9 växlar kan man inta jämföra med en liggande åtta(oändlighetstecknet)). Remmarna var inte bränsleeffektiva (vad betydde det 1967??) Den morderna CVT-lådan borde ha bättre verkningsgrad? En växellåda där man kokar olja (momentomvandlare) är det sämsta alternativet idag. I dagsläget är DSG-7 det bästa alternativet.

#7 • 2013-02-28 17:28
hultarn

Nu är det ju inte så att moderna automatlådor "kokar olja" hela tiden, då det blir lock-up på allt fler växlar.

#8 • 2013-02-28 17:41
erito

spännande att evolutionen för växellådor/transmissioner fortfarande pågår för fullt. Subarus kedjebälte är generellt sett tystare än andra varianter.
" the metal belted pulley system is generally quieter than other CVT designs"

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Subaru_transmissions#Subaru_Lineartronic_CVT

http://www.planetsubaru.com/lineartronic-continuously-variable-transmission.htm

Dessutom borde man kunna programmera rejält olika karraktärer för samma låda och välja vad som passar bäst för en själv och tillfället.

Snart har vi väl en "Transmission App" i telefonen där vi kan styra sådant :)

#9 • 2013-02-28 20:59
saabnisse

Jag är inte helt säker påp det här, men jag vet att patentet på Transmatic gick till Bosch som sålde licenser till flera tillverkare, sedan köpte Aisin in sig mer och mer och jag tror att de har huvuddelen av rättigheterna idag och det innebär att Subarus CVT är en Aisin.
Nu har ju inte det något direkt att göra med Rover, de har säkert undersökt möjligheterna med en CVT.

#a • 2013-02-28 22:26
Per_K

Steglös transmission är smidigt i stadstrafik. En mycket intressant lösning är Toyotas hybridsystem där en förbränningsmotor och en elmotor/generator är kopplad till en planetväxel. Inga remmar, momentomvandlare eller kopplingar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.