Bild
Nästa artikel
Nyheter

Råmaterialet räcker – ingen risk för batteribrist

Publicerad 2022-05-03 19:15
Enligt en ny rapport finns tillräckligt med råmaterial för att bygga tillräckligt många elbilar de kommande åren.

Det finns tillräckligt med råmaterial för att bygga batterier till 14 miljoner elbilar under nästa år, vilket är 50 procent fler bilar än den nuvarande prognosen. Det visar en ny analys från organisationen Transport & Environment.

Flera biltillverkare har annars larmat för att det inte kommer finnas tillräckligt med råmaterial för att bygga tillräckligt många elbilsbatterier, något som kan hota omställningen och ge ännu längre leveranstider.

– Halvledarna är bara en liten förrätt till vad vi kommer märka av framöver kring battericeller under de kommande två decennierna, har R J Scaringe, chef för Rivian, tidigare sagt i en intervju.

Men enligt analysen från T&E blir det alltså ingen batterikris – åtminstone inte fram till 2026.

– Tvärt emot vad många säger finns ingen brist på litium eller nickel i jordskorpan, säger Julia Poliscanova, chef för T&E.

Enligt henne är problemet istället att europeiska politiker inte gör tillräckligt för att säkra tillgången, vilket innebär att Europa inte blir självförsörjande utan beroende av andra regioner.

Organisationen har räknat med att snittbatteriet har en kapacitet på 60 kWh och att nya batterityper som lanseras nu innehåller betydligt mindre litium, nickel och kobolt än dagens batterier.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2022-05-04 17:13 L. Mäkinen skrev: Jag…
  • 2022-05-04 09:48 Jag uppfattar det som att de…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.