Bild
Nästa artikel
Nyheter

Prins Charles kör sin Aston Martin på ost och vin

Publicerad 13 oktober 2021
Bilden är en arkivbild och visar inte prinsens exemplar. Foto prins Charles: Northern Ireland Office/Creative Commons
Den klassiska Aston Martin-modellen som prins Charles i Storbritannien kör kan nu tankas mer klimatsmart.

Förra året slog kung Carl XVI Gustaf till på en BMW M8 Competition med 625 hk – ett nytt tillskott i den redan rikliga bilsamlingen som innehåller bland annat en Ford Mustang från 1965 och en Ferrari 599 GTB från 2007.

Kungen tankar sin bil med bensin, men i Storbritannien har prins Charles valt en annorlunda lösning för sin klassiska Aston Martin DB6 Volante som han ägt i över 50 år.

Han har konverterat den för att till 85 procent kunna köras på biobränsle. Resterande 15 procent är vanlig bensin.

– Tro det eller ej, men den kör jag på överblivet engelskt vitt vin och vassle från osttillverkning, säger han i en intervju med BBC.

”Jag insisterade”

Det är inte första gången som prinsen försökt sig på att tanka mer klimatsmart. Han har tidigare konverterat olika bilar för att kunna tanka biodiesel och har nu hittat ett företag i Gloucestershire som hjälper till.

– Först var ingenjörerna inte övertygade om att konverteringen skulle fungera. Men jag insisterade. När det var klart fick de erkänna att bilen nu presterar bättre än någonsin, har prinsen tidigare sagt i en intervju med Aston Martins eget magasin.

En mer storskalig övergång till den här typen av bränsle är dock ingen bra lösning, enligt Greg Archer, som är chef för organisationen Transport & Environment i Storbritannien.

– På en större skala gör biobränslen mer skada än nytta. De driver på avskogningen och kräver mycket mark som förvärrar klimatkrisen, säger han till The Guardian.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.