Nästa artikel
Premiär för Yangwang U8: Elsuven som kan ”moonwalka”
Nyheter

Premiär för Yangwang U8: Elsuven som kan ”moonwalka”

Publicerad 2023-01-14 06:50
Byd visar upp ett helt nytt bilmärke och först ut är kantiga terrängelbilen U8. Den kan gå i sidled och vada i floder.

I december kom uppgifter om att jättekoncernen Byd planerar att lansera flera nya ”undermärken”. Ett av dem blir Yangwang som ska bli ett premiummärke i lyxsegmentet.

Den första modellen har nu presenterats officiellt. Den heter Yangwang U8 och utmanar bland andra Mercedes EQS SUV och nya Range Rover om välbeställda bilköpare.

En sak som sticker ut direkt – och som ingen annan bil kan skryta med – är möjligheten för bilen att ”gå i sidled”. Den som gillar Michael Jackson kan likna det hela med att ”moonwalka”.

Hummers nya elbil har möjlighet att gå som en krabba snett framåt, vilket kan vara hjälpsamt i tuff terräng (men som framför allt är en pr-gimmick). Men här går Byd ett steg längre och bilen kan gå helt åt sidan, inte bara snett framåt.

Spola fram till 30 sekunder i filen ovan för att se bilen gå åt sidan.


Varje hjul har en egen elmotor. Tillsammans ger drivlinan över 1 100 hk. Varje elmotor kan styras individuellt och genom att rotera höger framhjul bakåt, men vänster framhjul framåt – samt göra det exakt motsatta för bakhjulen – skapas rörelsen som gör att bilen kan gå åt sidan.

Utöver det kan bilen även snurra runt trots att den är stillastående, och drivlinan ska dessutom vara IP68-certifierad vilket ska göra att den kan ta sig genom floder.

Priserna hamnar på mellan 1,2 och 2,3 miljoner kronor. Det är oklart om Yangwang ska säljas utanför Kina, men det är inte omöjligt med tanke på Byds expansiva planer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2023-01-17 07:40 Masterplanner skrev: Om…
  • 2023-01-16 16:47 Raphael skrev: Jag undrar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.