Bild
Nästa artikel
Nyheter

Premiär ikväll för Audis nya eldrivna toppmodell

Publicerad 2021-02-09 13:45 (uppdaterad 2021-02-09 20:36)
Snart blir Audi e-tron GT officiell – den nya flaggskeppsmodellen med fokus på prestanda och effektivitet. Här är de första uppgifterna.

Audi e-tron GT är nu officiell. Läs mer här!


Det har varit stor ryktesspridning kring Audis nya elbil de senaste åren. Den stora suv-modellen e-tron ska följas upp av en mindre modell, kallad Q4 e-tron, men vid sidan av den kommer även en eldriven toppmodell under namnet e-tron GT.

Den nya modellen ska premiärvisas digitalt ikväll, klockan 19.00 svensk tid. Audi förklarar att bilen blir ”starten på en ny era” med visionär design och progressiv teknik.

Än så länge känner vi inte till så mycket om Audi e-tron GT, men det handlar om en stor coupésedan med fyra dörrar som verkar bli en konkurrent i ungefär samma klass som Tesla Model S och Porsche Taycan. Bilen får fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning, luftfjädring och ett spännande motorljud.

Audis toppmodell får fyrhjulsstyrning, luftfjädring och ett spännande motorljud

Den tekniska basen hämtas från Porsche Taycan och det bådar gott för prestandan. Audi e-tron GT får 800-voltsteknik och snabbladdning på upp till 270 kW, enligt uppgifter som kom i november.

Enligt samma uppgifter kan bilen få en effekt på upp till 646 hk i så kallat overboostläge, batteripaket på 84 kWh och flera avancerade kylningssystem för att öka effektiviteten och sänka förbrukningen.

Förbrukningen ska ligga på 19,9–21,6 kWh/100 km vilket visserligen är snålare än suven e-tron, men skillnaden är mindre än väntat. Tesla Model S har en lägre angiven förbrukningssiffra medan Porsche Taycan är törstigare än Audi e-tron GT.

Audi e-tron GT är nu officiell. Läs mer här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.