Nästa artikel
Premiär för Citroën e-Berlingo – nya familjebussen som slipper straffskatt
Nyheter

Premiär för Citroën e-Berlingo – nya familjebussen som slipper straffskatt

Publicerad 23 februari 2021
Citroën visar upp en eldriven familjeversion av Berlingo med räckvidd på 28 mil och gott om plats för familjen.

Det börjar dyka upp allt fler elbilsmodeller i olika storleksklasser. Barnfamiljer som inte vill åka suv har fått flera nya modeller att välja på, bland annat Opel Combo-e Life som presenterades tidigare i februari.

Syskonmärket Citroën som ingår i samma koncern har nu visat upp en motsvarande modell, e-Berlingo, som är en eldriven och ”civil” version av transportbilen Berlingo med generösa utrymmen och plats för upp till sju personer.

Citroën e-Berlingo bygger på plattformen e-CMP precis som Peugeot e-208, Opel Corsa-e och nya Citroën e-C4. Bilen har en elmotor som driver framhjulen på 136 hk och 260 Nm. Toppfarten är begränsad till 135 km/tim.

Trots att e-Berlingo alltså bygger på en transportbil har den flera nya teknikfinesser som annars inte brukar finnas i klassen, till exempel head up-display och digitala instrument med en 10-tumsskärm.

Räckvidden är som bäst 28 mil enligt WLTP-körcykeln tack vare ett batteripaket på 50 kWh. Citroën e-Berlingo klarar snabbladdning på upp till 100 kW.

Det finns hela 26 olika förvaringsutrymmen i bilen och bagagevolymen ligger på mellan 775 och 1 050 liter beroende på version.

Citroën e-Berlingo börjar levereras under andra halvåret 2021. Priserna är inte klara. 

Elbilar får 70 000 kr i bonus efter den 1 april om regeringens förslag går igenom. Citroën Berlingo med förbränningsmotor får en förhöjd fordonsskatt på upp till 8 394 kr per år under de första tre åren – en total straffskatt på 25 182 kr.

Läs också: Opels superrymliga elbil ska locka barnfamiljer

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.