Nästa artikel
Porsche vill ”göra en Tesla” – bygger egna snabbladdare
Nyheter

Porsche vill ”göra en Tesla” – bygger egna snabbladdare

Publicerad 22 mars 2022 (uppdaterad 15 september 2022)
Porsche har planer på att bygga ett eget laddnätverk, som blir exklusivt för märkets egna elbilsmodeller.

Fyra av fem bilar som Porsche säljer ska vara helt eldrivna 2030, alltså om åtta år. Det uppgav biltillverkaren på en årlig presskonferens i förra veckan.

Bland sportbilarna blir det inte Porsche 911 som blir först ut med eldrift utan den något mindre 718. Men allra först kommer förmodligen en eldriven version av kompaktsuven Macan som varit på gång i många år.

Porsche avslöjade också planer på att bygga ett eget laddnätverk i samma stil som Teslas Superchargers. Porsche är visserligen delägare i Ionity-nätverket, men det verkar alltså ändå finnas planer på ett eget laddnätverk.

I ett första skede ska Porsches nya snabbladdare byggas längs vältrafikerade motorvägar i Tyskland, Österrike och Schweiz. Svenska köpare verkar alltså inte prioriteras, åtminstone inte under första fasen.

De första laddstolparna ska sättas upp mot slutet av året och nätverket blir helt exklusivt för Porsches bilar – det går alltså inte att ladda någon annan elbil. Tesla har nyligen beslutat att Supercharger-nätverket ska öppnas upp för alla elbilsmärken.

Även koncernsyskonet Audi har planer på att eget laddnätverk och den första ”laddloungen” öppnade i december. Uppstickaren Rivian vill också bygga egna snabbladdare, men de ska inte placeras vid motorvägar utan på ”äventyrliga” platser.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 22 mars 2022 Jag tänker mest på att…
  • 21 mars 2022 Det är en absurd tanke på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.