Nästa artikel
Porsche utreder nytt utsläppsfusk i flera modeller
Nyheter

Porsche utreder nytt utsläppsfusk i flera modeller

Publicerad 24 augusti 2020
Porsche kan ha använt sig av olaglig mjukvara för att fuska med utsläppssiffrorna i bensinmotorer.

Det är inte bara Volkswagenmodeller som omfattats av koncernens utsläppsfusk de senaste åren. Vid sidan av Volkswagens fyrcylindriga dieselmotorer har utsläppsfusket i de större V6-dieslarna hos Audi och Porsche fått mest uppmärksamhet.

Nu kommer uppgifter från tyska Bild am Sonntag om att Porsche inlett en intern utredning om utsläppsfusk i ännu fler modeller. 

Porsche har informerat åklagare, tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen (KBA) och amerikanska myndigheter om att en ”fuskbox” med olaglig mjukvara kan ha installerats i vissa modeller med bensinmotor.

Läs också: Avslöjat: Audi valde lyxigt ljudsystem före utsläppsrening

Med hjälp av mjukvaran kan bilen avgöra när den befinner sig i en testbänk och kan då leverera bättre utsläppssiffror än i verklig trafik.

– Porsche ser regelbundet och kontinuerligt över tekniska och regelmässiga aspekter av våra bilar. Som en del i en sådan intern utredning har Porsche hittat problem och vi har därför, precis som i tidigare fall, informerat myndigheterna, säger en talesperson för märket.

Enligt de första uppgifterna ska det eventuella utsläppsfusket omfatta Porsche 911 och Porsche Panamera från 2008 och fram till 2013 med bensinmotorer. Exakt vilka motoralternativ som omfattas är än så länge oklart.

Läs också: Dieselgate: Nu ska svenska bilägare kunna stämma Volkswagen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-08-24 17:50
Carl Trefalt

Till och med Porsche kan fuska.

#2 • 2020-08-24 18:26
Styggavargen

Alla har fuskat, du vill inte ens veta hur mycket bilen släpper ut första milen den körs. Men förbrukningen stämde mycket bättre förr... och nu läggs det mycket energi på att dölja verklighetens utsläpp.

#3 • 2020-08-25 06:13
1

Premium.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.