Nästa artikel
Polistillslag mot Renault
Nyheter

Polistillslag mot Renault

Publicerad 15 januari 2016
Efter att den franska regeringen testat utsläppsnivåerna på ett antal bilar har polisen slagit till mot flera av Renaults anläggningar i Frankrike.
Det är i spåren av Volkswagens utsläppsskandal som den franska regeringen börjat testa fordon för att se om de angivna utsläppsnivåerna stämmer överrens med verkligheten. I samband med detta har den franska energiministern, Ségolène Royal, sagt att något fusk motsvarande Volkswagens manipulerade mjukvara inte upptäckts. Däremot har betydligt högre utsläppsnivåer registrerats på fordonen i verkliga förhållanden än i laboratorium, och det är därför polisen nu gjort razzior på Renaults anläggningar.

Det omedelbara resultatet av tilllslagen var att Renaults aktie föll med 22 procent, motsvarande drygt 40 miljarder kronor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-01-15 08:35
johafor

Frågan är om det fuskats lika mycket hos andra som hos VW? Förhoppningsvis inte. Att sen biltillverkare i hög grad utvecklar motorer för att det ska bli bra i tester är ju känt, ingen kan ju komma ner i förbrukning som angetts av tillverkarna numera.

#2 • 2016-01-15 10:11
Styrbjörn

Larvigt, har inte franska polisen viktigare saker att ägna sig åt, eller behövs det tillskott i statskassan och tanken är att stämma Renault på miljardbelopp?

#3 • Uppdaterat: 2016-01-15 10:31
Pi

Nu är ju Renault till viss del Statsägt så nåt tillskott till Statskassan är knappast möjligt att det kan bli i händelse av påkommet fusk. Antar att du Styrbjörn då tycker att tillslagen mot VW också var lika löjliga...

#4 • 2016-01-15 10:43
1storstark

Jag blev upprörd härom dagen när jag fick skatten på min äldre 9-5:a, som baseras på CO2 utsläpp. Skatten har höjts ordentligt de senaste åren, för att jag ska vara tvungen byta till en ny "snål" bil, som knappast är snålare i verkligheten. Det har varit känt i flera år att bränsle och utsläppsdeklarationerna varit rena sagor. Vi som har lite äldre bilar har inga problem att köra under den deklarerade förbrukningen, men vi straffbeskattas för att deklarationerna var ärligare förr. Flera razzior behövs tydligen för att få någon ordning på detta. Någon gång i framtiden kanske jag törs byta bil.

#5 • 2016-01-15 10:59
Mumma-48

Har Renault, och andra fuskat (manipulerat) med mjukvaran ska det naturligtvis upp till ytan fortast möjligt. Ännu så länge är det dock inte det som avslöjats. Har själv en Duster med Renaultmotor (bensin ) som jag inte har några problem med att köra på under angiven deklaration. Utsläppsvärdena har jag dock ingen koll på. !storstark har alldeles rätt i att det var betydligt vanligare förr att bilens verkliga förbrukning stämde med angiven. Har haft bil sedan 1966 och ägt, brukat, 53 bilar och fört noggrann körjournal sedan mitten på 70-talet så jag kan titta tillbaka och jämföra.

#6 • 2016-01-15 11:01
Styrbjörn

Japp jag tycker alla tillslag mot biltillverkare är löjliga, eftersom det är EU som lurar konsumenterna genom sin körcykel. Konsumenterna tror att den förbrukningen är verklig, och dessutom beskattas vi hederliga arbetare utifrån denna påhittade körcykel. Lägg all skatt på bränsle och ta bort bilskatten, det är mest rättvist.

#7 • 2016-01-15 13:20
Mumma-48

Jag håller helt med Styrbjörn. Lägg skatten på bränslet så får vi ytterligare anledning att köra mjukt. Dagens volvoanpassade (m.m.) system faller då men skatteomläggningen skulle leda till att genomsnittsstorleken på bilarna skulle sjunka.

#8 • Uppdaterat: 2016-01-15 13:21
1storstark

Kapten: Nu är det väl så att ifall man inte kommer ner i den förbrukning som utlovas, så lär man ju inte komma ner till utsläppsvärdena heller.

#9 • 2016-01-15 13:47
Diod

Kapten överfull:
Nu undrar ju vän av ordning och som Peugeot ägare var du fick in Peugeot i samma andetag som utsläppsfusk. Det är väl Renault som polisen gjort en räd mot?
Skulle du gått til SpecSavers?
Alla vet att Peugeot 508SW-2012 miljödiesel släpper endast ut rosendoft och rent syre.
Rättning mittåt, Kapten Ober hamock.

#a • 2016-01-15 13:51
ffodil

Nej nej, ingen mer skatt på bränslet, nu får det ff räcka.
Är bilarna för stora så köp en trampbil, den drar inget bränsle alls.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.