Bild
Nästa artikel
Lastbilen på bilden har inget med artikeln att göra.
Lastbilen på bilden har inget med artikeln att göra.

Polisens insats avslöjade fusk med färdskrivare

Nyheter

Bidrar till osund konkurrens, enligt insatschefen.

Polisen har genomfört en stor insats mot tung yrkestrafik i helgen. Kontrollerna var utplacerade i Nyköping, Västerås och Strängnäs, skriver SVT. Totalt kollades 70 tunga lastbilar.

En av detaljerna som undersöktes var lastbilarnas färdskrivare. Om den manipuleras kan förarna köra fortare och längre utan vila än tillåtet. Det utsätter både föraren och andra bilister för hög fara.

– Min uppfattning är att det inte är chaufförerna som gör den här manipulationen. Det här är väldigt avancerade saker som företaget har betalat för, säger insatschefen Björn Thunblad till SVT.

Att fuska med färdskrivaren bidrar även till osund konkurrens eftersom företag som sköter sig missgynnas.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-06-29 09:20

Seriöst, det här fusket har väl pågått sen Jesus gick i kortbyxor !

Man kan ju fråga sig om problemet i grunden består i att reglerna är så fyrkantiga, orealistiska och svåra att efterleva att det snarast är branschstandard att strunta i dem. En skrivbordprodukt som saknar verklighetsuppfattning alltså, eller om regelverket är accepterat och att det är ett fåtal som struntar i dem.

Med tanke på att samma "avslöjande" dyker upp i nyhetsmedia varje år sedan jag tog körkort för 30 år sedan så vet jag vad jag sätter mina 10 cent på.

#2
2020-06-29 09:51

Utländska långtradare kör ofta 10-20 km/tim fortare än svenska

#3
2020-06-29 10:28

Poliskontroller är så ovanliga nu för tiden att media skriver om dem när de händer.

#4
2020-06-29 17:11

Lastbilar är tunga och farliga att krocka med.

#5
2020-06-30 01:15

Undrar om man även kollade lastbilarna vad gäller avaktiverade adblue- och EGR-system, då detta är vanligt förkommande hos åkerier, då man vill slippa "problem" och kostnader. Att fuska med detta bidrar också till osund konkurrens.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.