Nästa artikel
”Polisen vet inte hur nya systemet får användas”
Nyheter

”Polisen vet inte hur nya systemet får användas”

Publicerad 20 augusti 2021 (uppdaterad 20 augusti 2021)
Polisen har köpt in tusentals nya bilar med kameror som filmar fartsyndare. Vi Bilägare förklarar tekniken i Morgonstudion.

Polisen har beställt tusentals nya bilar som snart börjar rulla på vägarna. Det handlar om Volvo V90 och XC60 med antingen bensin- eller dieselmotor.

En av nyheterna är att polisbilarna nu kan filma och spela in sin omgivning i realtid för att samla bevis mot exempelvis fartsyndare. Hastigheten mäts på alla fordon runt omkring bilen, något som kan bli viktig bevisning.

Förutom att mäta hastigheten kan polisen redan i dag läsa av registreringsskyltar för att hitta efterlysta, obesiktigade eller oskattade bilar. Vi Bilägares reporter Magnus Kvandal förklarade hur tekniken fungerar i SVT:s Morgonstudion.

– Den har kamerateknik som filmar området runt bilen i 360 grader samt radar fram och bak som mäter hastigheten. Dessutom kan den filma om någon kör för fort i närheten.

”Om de här bilarna dyker upp i civil version blir de verkligen svåra att upptäcka”

Polisen är inte helt på det klara exakt hur de nya bilarna får användas.

Viktigt frågetecken kvar

Jämfört med de laserpistoler som polisen har i dag blir det lättare att sätta dit fartsyndare.

– Polisen behöver inte längre sätta upp en kontrollstation. De kan bara parkera vid sidan av vägen eller vara ute och åka.

Det finns fortfarande frågetecken kring integriteten och hur tekniken får användas rättsligt.

– Övervakningskameror får inte användas hur som helst, inte ens av polisen. Jag har pratat med polisen och de verkar inte riktigt på det klara med hur systemet kan användas. De utvärderar det just nu. Tekniken ska användas men de vill inte svara på hur mycket film de får spara eller när systemet får vara påslaget.

Ett tiotal bilar har levererats men eftersom utvärderingen fortfarande pågår kan det dröja åtminstone några veckor innan de dyker upp i större antal på vägarna.

– Om de här bilarna kommer i civil version blir de verkligen svåra att upptäcka, säger Magnus Kvandal.

Du kan se hela inslaget här (spola fram till 52:35).

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.