Nästa artikel
Första bilderna: Här är polisens nya vapen mot fartsyndarna
Nyheter

Första bilderna: Här är polisens nya vapen mot fartsyndarna

Publicerad 28 juli 2021 (uppdaterad 2024-02-01 10:05)
Volvo XC60 ska utgöra majoriteten av polisens nya vagnpark. Foto: Polisen
Polisens nya bilar har 360-graderskamera och inbyggd radar.

Volvo Specialvagnar har levererat minst 12 exemplar av de 2 200 nya polisbilar de ska leverera fram till 2029. Det skriver sajten Carup.se 

Polisen har nu släppt de första bilderna på den för polisen nya modellen Volvo XC60 med dieselmotor och 235 hästkrafter.

Till skillnad från Volvos övriga bilar kommer polisbilarna inte vara begränsade till 180 km/h – de nya XC60-bilarna har enligt vägtrafikregistret en toppfart på 220 km/h.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Den stora nyheten med de nya polisbilarna är den elektroniska utrustningen de har ombord. Inbyggda radarsensorer och kameror gör att bilarna fungerar som rullande fartkameror som kan mäta hastigheten på mötande, framförvarande och korsande trafik. Fartsyndarna fångas på video, vilket underlättar bevisarbetet.

Bilarna kan automatiskt läsa av och slå upp registreringsnumren på omgivande bilar, vilket gör det lättare för polisen att hitta bilar som exempelvis är belagda med körförbud eller som har kopplingar till efterlysta personer. 

Kamerasystemet kan kopplas upp mot polisens regionala ledningscentraler, som då kan se vad som händer runt bilarna vid en incident.

Den avancerade utrustningen driver upp priset. Varje ny XC60 kostar skattebetalarna 750 000 kronor.

Även om de första exemplaren är levererade till polisen kommer det dröja en stund till innan de används operativt.


– De första bilarna har levererats men innan de tas i drift behöver IT-system testas och verifieras. Verifieringstest inleds under sensommaren när det gäller bilarnas videofunktion. Därefter kommer arbetet med radar påbörjas, uppger polisens pressavdelning för Vi Bilägare. 

Polisen har inte berättat när eller i vilken region de nya bilarna först kommer att tas i bruk.

Volvo XC60 ska utgöra merparten av polisens nya fordonspark och kommer att kompletteras av ett antal V90 med bensinmotor och 300 hästkrafter, som ska användas för "trafik- och eskortuppdrag".

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (34)

  • 31 juli 2021 Klart att polisen ska köra…
  • 31 juli 2021 Vilket fabrikat och modell…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.