Bild
Nästa artikel
Nyheter

Polisen satsar på ”20-minuterskontroller” i trafiken

Publicerad 2021-09-06 06:45
Med fler korta trafikkontroller hoppas polisen hitta fortkörare – även den som bara kört lite för fort.

Polisen har en ny typ av trafikkontroll i verktygslådan. Det handlar om så kallade 20-minuterskontroller där polisen mäter hastighet och nykterhet under bara 20 minuter innan de åker vidare till nästa plats.

– 20-minuterskontroller ofta och på varierande platser gör att vi inte blir så förutsägbara. Kriminella kan till exempel inte kartlägga hur vi jobbar, säger Maria Rosander, regional samordnare för trafikarbetet i region Mitt hos polisen, till Vi Bilägare.

Enligt henne har polisen siffror som visar att två 20-minuterskontroller ger bättre resultat än en längre 40-minuterskontroll.

– Poliserna blir mer motiverade och resultatmässigt blir det bättre. Sedan håller vi förstås även koll i trafiken på väg till nästa 20-minuterskontroll. De är bra eftersom vi kommer närmare medborgarna, vilket både är trygghetsskapande och att vi synliggör vårt arbete. Vi får mycket information tillbaka om vi arbetar på fler platser.

Maria Rosander är regional samordnare för trafikarbetet i region Mitt hos polisen.

En sak som polisen tittar på under kontrollerna är bilister som bara kör lite för fort, 6–9 km/tim.

– Polisen måste göra sitt för att jobba mot nollvisionen. Vi kommer ha låg toleransnivå för de lägre hastighetsöverträdelserna inom intervallet 6–9 km/tim. Det är ett långsiktigt arbete och vi måste börja någonstans.

Blir inte folk besvikna om ni jagar den typen av fortkörare, som bara kör lite för fort?

– Rapporterar vi vanliga människor för låga överträdelser kommer många välja att köra lagligt nästa gång. Att köra lite för fort, 6–9 km/tim, på 70-vägar och uppåt kostar 1 500 kr och 2 000 kr på vägar med lägre hastighet. Det gör att många upplever att det inte är värt bötessumman. Vi vill inte sätta dit ”Svensson”, men sköter man sig inte kanske man ska få en varningspinne även om man inte är kriminell. Trafiksäkerheten är ändå vårt primära mål.

Kommer ni göra fler trafikkontroller framöver?

– Överlag tror jag vi ska försöka ha fler 20-minuterskontroller. Ju fler vi kan ha på olika platser, desto bättre.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2021-09-07 07:57 Draxon skrev: Man kan ju…
  • 2021-09-07 05:52 Ha inkomst-baserat…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.