Nästa artikel
Polisen om bilar utan bakljus: ”Olycklig utveckling”
Nyheter

Polisen om bilar utan bakljus: ”Olycklig utveckling”

Publicerad 2024-02-09 06:34 (uppdaterad 2024-02-09 12:22)
Allt fler kör med släckta ljus, trots att det kan vara en trafikfara. Bakgrunden är okunskap – och EU.

Bilar som kör omkring utan tända bakljus har blivit en allt vanligare syn på svenska vägar. Och det är en riskabel utveckling – särskilt under vintermånaderna.

Det räcker med att det är mörkt ute för att dessa bilar ska vara svåra att se – även om flesta bilar i dag är utrustade med reflexer. När det dessutom förekommer snörök, regn eller dimma blir en oupplyst bil i det närmaste osynlig, vilket markakt ökar risken för upphinnandeolyckor.

– Det är en olycklig utveckling. Jag tror tyvärr inte alla har helt klart för sig hur man ställer in lampan eller vilket lyse man har, säger Göran Bolinder, polisens chef för Nationell fordonsförsörjning, till Vi Bilägare.

EU-regler en bidragande orsak

Bakgrunden är att Sverige år 2011 anpassade sig till EU:s regler för lysen på bilar. Medan det i  Sverige innan dess fanns krav på varselljus både fram och bak ersattes dessa regler då av EU:s motsvarighet – och kravet på belysning baktill försvann.

Resultatet är att moderna bilar i dag alltid har varselljus framtill, även om ljusbrytaren står på läge 0. Men baktill är det mörkt, tills föraren väljer läge ”Auto”, (som sköter bilens lysen automatiskt med hjälp av ljussensorer), eller parkeringsljus eller halvljus på.

Bilisterna ”har ingen aning”

En möjlig förklaring till att så många kör utan bakljus är att bilister av någon anledning sätter ljusbrytaren i bilen på ”0”, och sedan glömmer bort det. I det läget är varselljusen, men inte halvljusen, tända fram. Baktill är det helt mörkt.

Enligt Göran Bolinder händer det att polisen stoppar bilar som kör omkring på det här sättet.

– Ja, det förekommer. Ofta är det så att de inte har någon aning om hur knappen står, säger han.

Den som kör med bristfällig belysning riskerar att straffas med böter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (40)

  • 2024-02-14 03:04 Ha alltid ljusomkopplaren i…
  • 2024-02-13 21:52 Så är/var det på alla bilar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.