Nästa artikel
Släckta bakljus en trafikfara – kan kosta 3 000 kr
Nyheter

Släckta bakljus en trafikfara – kan kosta 3 000 kr

Publicerad 19 september 2022 (uppdaterad 19 september 2022)
Den som låter bilen sköta belysningen och kör runt med släckta baklampor i dåligt väder eller mörker riskerar höga böter.

Många bilförare som använder det så kallade autoläget kör runt med släckta bakljus även i dimma eller vid regn. Det är en allvarlig trafikfara, varnar nu Riksförbundet M Sverige för.

– Så fort det till exempel har börjat regna måste ljuset ofta ändras manuellt. I många vanliga bilmodeller reagerar bilens automatiska sensor bara vid ordentligt mörker, som i en tunnel, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Att framlamporna är tända innebär inte per automatik att baklamporna är tända. Bilisterna behöver sätta sig in i hur systemet fungerar och inte lita på att autoläget sköter allt, särskilt inte vid gryning, skymning, dimma, dis eller annan nederbörd.

M Sverige gjorde 24 000 mätningar under förra året som visade att drygt vart femte fordon körde med släckta baklampor vid dagsljus och fem procent vid skymning eller mörker. Den som kör med släckta baklampor under dessa förhållanden riskerar böter på upp till 3 000 kr.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (39)

  • 24 september 2022 L. Mäkinen skrev: Hackenbush…
  • 23 september 2022 Snoid 😆
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.