Nästa artikel
Polestar pausar Pixel-LED-strålkastare – och sänker priset
Nyheter

Polestar pausar Pixel-LED-strålkastare – och sänker priset

Publicerad 24 februari 2022 (uppdaterad 24 februari 2022)
Polestars avancerade strålkastare bygger om ljusbilden och minskar risken för viltolyckor. Nu försvinner de tillfälligt på grund av chippbristen.

Bristen på halvledare har fått mängder av biltillverkare att dra in på viktig utrustning. Bilköparna får helt enkelt acceptera att bli av med finesser som döda vinkeln-varning eller adaptiv farthållare för att få sin bil levererad.

Även Polestar drabbas. Den som slår till på elbilen Polestar 2 kan inte längre få de uppskattade Pixel-LED-strålkastarna, som annars ingår i Pilotpaketet för 40 000 kr extra.

Strålkastarna fick bra betyg i Vi Bilägares ljustest med bra längd och bredd. Men framför allt kan de upptäcka mötande bilar och ”bygga om” ljuskäglan i realtid för att ge så bra ljus som möjligt även i situationer där fullt helljus inte är möjligt.

”Detta är ovärdeligt på vägar med hög risk för vilt vid sidan av vägen”, skrev vår testförare Nils Svärd i duellen mot Tesla Model 3.

De adaptiva strålkastarna består av 84 LED-källor som kan anpassa och ändra ljusbilden beroende på mötande trafik.

Bygger om ljusbilden

Polestar bekräftar för Vi Bilägare att Pixel-LED-strålkastarna är tillfälligt borttagna och har ersatts med vanliga LED-strålkastare som kan slå av och på helljuset automatiskt, men inte bygga om ljusbilden. Även strålkastarnas välkomst- och avskedssekvenser kommer ersättas med en ljusanimation som tonar in och ut. De främre LED-dimljusen finns kvar, men utan kurvljusfunktionen.

– Dessa förändringar påverkar Polestar 2-bilar som tillverkas från och med vecka 12 i år, säger John Eriksson på Polestars kommunikationsavdelning.

När den här artikeln skrivs nämns ingenting om att Pixel-LED-strålkastarna är borttagna i Polestars konfigurator, och priset för Pilotpaketet är fortfarande 40 000 kr.

– Vi fick själva helt nyligen kännedom om effekterna av halvledarbristen och påverkan på utrustning i Pilotpaketet. Vi har arbetat med att identifiera exakta effekter och att ta fram information så snabbt som möjligt.

Sänker priset

Enligt John Eriksson ska alla berörda köpare som valt en Polestar 2 med Pilotpaket kontaktas och informeras om ändringen, samt få ett prisavdrag på 10 000 kr. Priset för paketet ska även sänkas med 10 000 kr för nya köpare.

– Halvledarbristen är något som påverkar hela bilbranschen och vi arbetar med att minimera effekterna. Tyvärr vet vi i nuläget inte hur länge detta kommer att fortsätta, men vi kommer att ge mer information när den blir tillgänglig.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.