Nästa artikel
Polen vill stoppa förbudet mot nya förbränningsbilar
Nyheter

Polen vill stoppa förbudet mot nya förbränningsbilar

Publicerad 13 juni 2023
Kampen om ”förbränningsförbudet” går vidare. Polen överklagar EU:s beslut och hoppas få med sig fler länder.

Förbudet mot att sälja nya bilar med förbränningsmotorer från och med 2035 har vållat enorm debatt, och Tyskland har fått till ett särskilt undantag som tillåter förbränningsbilar om de kan tankas med e-bränsle.

Nu hotar även Polen med att överklaga beslutet om att förbjuda förbränningsbilar, enligt landets klimatminister Anna Moskwa. Det uppger Reuters.

Polen hävdar att reglerna som EU vill införa inte har föranletts av någon ordentlig analys och att det därför är oklart vilka konsekvenser reglerna får, och hur effektiva de blir.

– Vi håller inte med om detta eller de andra dokumenten i EU:s klimatpaket, och vi tar det här vidare till EU-domstolen. Jag hoppas andra länder följer oss, säger Anna Moskwa i en intervju med en polsk radiostation.

”Jag hoppas andra länder följer oss”

Polen ligger långt ned på listan över länderna med flest elbilsladdare. Totalt finns knappt 4 000 publika laddare längs polska vägar, att jämföra med över 25 000 i Sverige, enligt siffror från Europeiska kommissionen.

Marknadsandelen för laddbara bilar (elbilar och laddhybrider) ligger på fem procent i Polen, att jämföra med över 50 procent i Sverige.

Polen har också flera stora bilfabriker, bland annat för Stellantis. Dessutom har Toyota och Volkswagen stora motorfabriker i Polen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 2024-03-12 22:07 Det vore en otroligt…
  • 16 juni 2023 Det finns åtskilliga…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.