Nästa artikel
Över hundratusen har fel däck på
Nyheter

Över hundratusen har fel däck på

Publicerad 4 juli 2017
Enligt däckföretaget Michelins undersökning kör sju procent av de tillfrågade omkring med bilar som inte bytt till sommardäck än.
Enligt däckföretaget Michelins beräkningar kör drygt 147.000 bilar just nu på vinterdäck trots att det är sommar.
Så fort vårvärmen kommer vill vi helst lägga in dunjacka och fodrade vinterskor i garderoben. Men det motsvarande verkar inte gälla för vinterdäck. När Michelin med hjälp av en Sifo frågade 4.000 nordiska bilister, varav 1.293 i Sverige, om sina däck visade det sig att tre procent fortfarande körde runt på vinterdäck i juni. Av Sveriges sammanlagda personbilspark på 4,9 miljoner bilar motsvarar detta drygt 147.000 fordon.

Dessutom svarade fyra procent att de körde på så kallade helårsdäck eller ”året-runt-däck”, trots att denna däckskategori inte säljs i Sverige. Sammanlagt är det alltså uppskattningsvis 343.000 bilar som inte har bytt till sommardäck än.
– Det är oroväckande att så många fortfarande i juni åker på vinterdäck i någon form, säger Marcus Karlsson, miljö- och trafiksäkerhetsansvarig på Michelin i Norden. Han fortsätter:
– Dessa däck saknar de egenskaper man önskar på en sommarvarm körbana. Vi måste fortsätta att informera om riskerna med att köra på fel däck och vara lyhörda hur de svenska bilisterna vill ha sin information.

Det är olagligt att köra på dubbade vinterdäck efter den 15 april fram till 1 oktober. Dubbfria däck får användas på bilen året runt, men de är riskabla att bruka på sommarhalvåret då väggreppet försämras kraftigt i varm väderlek.
 
Diskutera: Vad tycker du om undersökningen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-07-04 15:16
Obi-Wan

Varför gråter Michelin på sådant?!? Dom säljer ju själv CrossClimate-däck som bjuder sämre fäste i sommarföre än vanliga sommardäck. Ändå uppmanar Michelin folk att använda dom på sommaren.

#2 • Uppdaterat: 2017-07-04 15:19
adzam

Skrämmande

#3 • Uppdaterat: 2017-07-04 15:32
Larsson 10

Blir alltid förvånad att det ofta varnas för friktionsdäck på sommaren då det har mindre betydelse på däcken den årstiden än vintertid.
Har väl oftast haft sommardäck på mina bilar men ibland då jag köpt bilar med friktionsdäck söderifrån så har jag kört med dem
på sommaren, känns ju inte annars roligt att slänga bort däck för kanske 8000-10000 kronor.
Här i norrland är det närmast omöjligt att sälja dem och få något mera än småpengar.
Dessa har funkat väldigt bra på sommaren och går också bättre än sommardäcken komfortmässigt.
Blir väldigt förvånad att ingen varnar för hur halkiga de är på vintern vi vattenhalka, då det ju kan vara helt utan bett vid bromsning.
Friktionsdäck funkar bra vid rent vinterföre med snö, men inte vid vattenhalka.

Larsson 10

#4 • Uppdaterat: 2017-07-04 16:40
hultarn

Det är obegripligt att så många kan fortsätta köra med dubbdäck mitt i sommaren. Att de själva struntar i sin säkerhet är illa nog, men sen finns det knappt några poliser på vägarna som kan stoppa dessa galningar. Och det finns ännu inte någon fartkamera som kan stoppa dem... Friktiondäck funkar hyfsat i vått väglag sommartid, men är direkt farliga på varm torr asfalt. Såg någon siffra att vid full broms från 100 och bilen med sommardäck stannade, hade bilen med friktionsdäck fortfarande 30 km/h.

#5 • Uppdaterat: 2017-07-04 17:01
snabb95

Konstigt att det är livsfarligt med friktionsdäck på en våt eller torr sommarväg men inte livsfarligt att köra på en isig eller snöbelagd vinterväg.

#6 • Uppdaterat: 2017-07-04 17:07
hultarn

snabb95: men, nu handar ju artikeln om sommarväglag...

#7 • Uppdaterat: 2017-07-04 17:26
Roy J

Friktionsdäck funkar betydligt sämre vid normala sommartemperaturer än vid normala vintertemperaturer. Dessutom slits de fortare, så vad är finessen?

#8 • Uppdaterat: 2017-07-04 17:37
christer_1

Än är inte den siste idioten född! Det är väl kontentan av artikeln.

#9 • Uppdaterat: 2017-07-04 18:11
Tvärnit

När snålheten bedrar visheten. Jag känner två som tycker att året runt däck är helt genialt! Den ene råkade ut för att ett rådjur sprang in i bilen...(helt sant!) rådjuret halkade nog på den blöta vägen allt enligt förarens egen berättelse.. o den andre är i diket minst en gång per vinter.
Det finns alltid en kategori människor som inte kopplar orsak o verkan i sina egna huvuden och att de är i regel ej mottagliga för resonemang heller så att vi behöver lagstadga.

#a • Uppdaterat: 2017-07-04 18:27
snabb95

Roy J @ Självklart om Du menar barmark men så skrev inte jag. Sen har jag alltid slitit ut sommardäck på betydligt färre mil än jag gjort med Hakka R och Hakka Rsi som på V70 går 10000 mil (ännu mer bak) fortfarande med lagligt mönster. Så att R och Rsi slits snabbare än sommardäck i samma dimension är ett antagande som inte gäller min och flera andras erfarenheter. Dessutom rullar de betydligt lättare, går tystare och mjukare även än s.k. ecco däck.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.