Bild
Nästa artikel
Däcktest 2017: Sommardäck

Däcktest 2017: Sommardäck

Däck

För oss i Sverige är greppet på regnvåt väg minst lika viktigt som det på torr. De flesta däck klarar vackert väder bra. Säkerheten i väta varierar dock. Vi testar åtta sommardäck.

Välj rätt sommardäck

Vill du veta allt om de testade däcken? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, körning på torr och våt väg, bromsning, rullmotstånd och kurvgrepp, samt få utförligare information om däcken som ingår i testet. Klicka på "Köp" för att köpa testet i digital form. OBS! Du som är prenumerant kan läsa testet gratis. Läs mer om hur du gör via länken: vibilagare.se/digitalt

Ett säkert vårtecken: däckbyte! Kanske är det rentav dags att köpa nytt? Ett bra sommardäck utgör en välavvägd kompromiss mellan våt- och torrgrepp. Vi har testat åtta däck i tio moment.
 
En ständig diskussion är den om ”året-runt-däck”. För vårt vidkommande finns det inga sådana däck som är avsedda för det klimat vi har i Sverige. Det är förvisso inte förbjudet att köra med odubbade vinterdäck sommartid, vilket en och annan gör för att slippa däckbyten, men den som tänker säkerhet i första hand ska förstås inte köra med vinterdäck under sommaren.
 
I år testar vi Michelin CrossClimate. Det är utanför Sverige just ett sådant all season-däck (året-runt). Det tillåts inte i Sverige, men sedan i fjol marknadsförs CrossClimate som ett sommardäck med bättre egenskaper vår och höst. Därför såg vi det som intressant att syna egenskaperna jämfört med vanliga sommardäck. Hur samtliga däck presterade läser du i den fullständiga versionen av Vi Bilägares test av sommardäck 2017.

Diskutera: Vilka sommardäck väljer du?

I år har vi även testat så kallade suvdäck, med dimensionerna 235/50 R18. Det kan du läsa om här.

Däcktest 2017: Sommardäck
Så gjorde vi testet:

Testet av sommardäck gjordes i december 2016 på Uvalde Proving Grounds i Texas, USA. Vädret var dessvärre ostadigt, vissa dagar med ovanligt låg temperatur, ända ner till 11–12 grader. Vid testerna på torr asfalt låg temperaturen på normala 18–24 grader C.
Subjektiva tester, som till exempel ljud, komfort och hanterbarhet på våt och torr asfalt, kördes med en Ford Focus med automatväxellåda. VW Golf användes för tester av vattenplaning, bromsförmåga, kurvtagning och bränslemätning.
Vi kör alltid subjektiva tester med elektroniska hjälpsystem inkopplade, förutom under momentet hanterbarhet där vi brukar koppla ur antispinnsystemet för att bättre kunna bedöma däckens greppförmåga vid acceleration ut ur kurvor. I år, med en Ford Focus utrustad med automatväxellåda, blev vi tvungna att koppla ur ESP, ABS och ASR eftersom systemen ”tog död” på bromsarna. Dessutom påverkades växlingarna negativt.
Alla däck i testet är så kallade premiumdäck. Med det menas respektive tillverkares bästa produkt och inte eventuella lågprisalternativ. Samtliga däck har dimension 205/55 R 16.

Taggar: Däck
Däcken som testades:
  • Continental ContiPremiumContact 5
  • Goodyear EfficientGrip Performance
  • Hankook Ventus Prime 3 K125
  • Kumho Ecsta HS51
  • Michelin CrossClimate
  • Nokian Hakka Blue 2
  • Pirelli Cinturato P7 Blue
  • Yokohama Advan Fleva V701
Däcktest 2017: Sommardäck
Däcktest 2017: Sommardäck
Däcktest 2017: Sommardäck

Kommentarer

#1
VW Polo 2012
2017-03-21 18:32

Däck nummer två från vänster ser ut att vara lägre än dom bredvid, märkligt !

#2
Santos
2017-03-21 18:40

Tja VW Polo 2012, nummer fyra också. Eller är det 1, 3, 5 och 6 som är högre :)
Men om bilden kommer från testet håller jag med. Men det får kanske sin förklaring!

#3
johseg01
2017-03-21 19:01

Med risk att irritera någon, men skulle inte ett test för SUV sommardäck vara ett nytt grepp då det säljs alltmer av just denna biltyp? Tester av sommardäck för vanliga bilar finns det ganska gott om så här års.

#4
Raphael
2017-03-21 21:19

Teknikens värld testar SUV-sommardäck i det nr som är ute nu...

#5
Nils Svärd
2017-03-21 21:42

@johseg01
Du har helt rätt!
Därför kommer även ett test av suv-däck i det kommande numret av Vi Bilägare (nr 5/2017). Så håll ut.
/Nils Svärd, Vi Bilägare

#6
Birger Johnsen
2017-03-21 22:35

Goodyear Eagle i denna storlek är ju ett velprovat däck även det i dag är 10 år gammalt så är det lika bra upp till autobahn hastighet på våt vägbana så allt med nya "bättre" dyrare däck är inget vanligt folk kommer att kjänna skillnad på.kansje kan man spara 10 liter bensin på ett helt år.

#7
VW Polo 2012
2017-03-22 09:16

Hastighetskod ?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.