Nästa artikel
Opel Ampera är Årets Bil i Danmark
Nyheter

Opel Ampera är Årets Bil i Danmark

Publicerad 14 oktober 2011 (uppdaterad 17 oktober 2011)
Opel Ampera vinner titeln Årets Bil 2012 i Danmark. Juryn prisar bilen för att den kombinerar det bästa från två världar.

Opels laddhybrid var en av 23 kandidater som tävlade om den danska utmärkelsen. Under tre dagar testades finalisterna på och intill racerbanan Jyllandsringen.

I juryn fanns 18 representanter från danska Motorjournalisternas klubb och när rösterna väl var räknade var vinnaren överlägsen.

Ampera placerade sig på förstaplatsen med 131 poäng, långt före tvåan BMW 1-serie (88) och trean Ford Focus (86). Mikkel Thomsager är ordförande för Motorjournalisternas klubb:

– Ampera vann titeln tack vare sin förmåga att kombinera det bästa från elbilar med en konventionell förbränningsmotor, säger han i en kommentar.

Opel Ampera är ungefär lika stor som en Volvo S40 och bygger på samma fordonsarkitektur som syskonmodellen Chevrolet Volt. Bilen drivs av en elmotor som ger en räckvidd mellan 40 och 80 kilometer. När laddningsindikatorn når botten startar en bensinmotor som förser elmotorn med ström.

Mikkel Thomsager betonar att det är ovanligt för juryn att prisa en bil som kostar 590 000 danska kronor, men att Opel Ampera ändå är en värdig vinnare eftersom den representerar framtidens teknik.

Diskutera: Vad tycker du om utmärkelsen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-14 09:56
Raymond K (ej verifierad)

Den har en front som bara en mor kan älska, annars är den väl ok.

#2 • Uppdaterat: 2011-10-14 10:27
Roy J

Har vant mig och tycker det ser lte tufft ut på ett nytt sätt.
Med tanke på de kraftfulla belysningsvinklarna så ser själva grillen dock lite mjäkig ut.

#3 • Uppdaterat: 2011-10-14 19:14
Erik T

jag kör opel, och har gillat vad dom har gjort designmässigt under 2000-talet. men detta var inte vackert. Oerhört mesig front, också någon honda civic akter :-/
Får verkligen hoppas att dom slopar "Bumerangstrålkastrna" i på kommande modeller! :-D

#4 • Uppdaterat: 2011-10-14 21:14
N-iklas

Opels uppfattning om lämpligt utseende kan i stället ses på Flextreme GT/E.

Designen är bara delvis Opel, GM krävde att designen skulle vara amerikansk av nationalistiska skäl.

Bakljus, bakre taklinje, dörrar är från den ursprungliga prototypen som Opel bara kunnat förfina men inte påverka i stort.
Chevrolet Volt Concept hade från början ett luftmotstånd på 0.43… innan GM bad Opel leda utvecklingsarbetet.

Fronten är det bästa på Ampera eftersom det sänker luftmotståndet från bottenusla 0.29 på Volt till en ”bra” siffra på 0.27,5 men eftersom Opel inte kunnat påverka hela bilens utformning så fick man ta fram en ganska extrem front för att lyckas sänka luftmotståndet.

Bilen på bilden ovan är inte en produktionsbil utan en gammal prototyp, den på bilden är mindre snygg än den riktiga bilen.
Den passar illa i vit färg, rött ser mycket bättre ut.

Men att kalla det här mesigt och tråkigt, är en åsikt som är väldigt svår att förstå???
Det finns ju ingenting på hela bilmarknaden som liknar detta och i dagens situation när alla påminner om minst något annat är det en bragd.

#5 • Uppdaterat: 2011-10-14 21:58
Tobo

Ampera skulle designmässigt kunna vara en Honda. Ser ju ut som en större variant av Civic.

#6 • Uppdaterat: 2011-10-14 23:57
Per_K

Många kommentarer om designen. Det jag funderar på är att detta är en bil som blir ouppnåelig för de flesta. Mycket högt inköpspris, och därtill stor risk för höga kostnader i samband med batteribyte. Vad är den förväntade batterilivslängden, och hur mycket kostar ett byte?

#7 • Uppdaterat: 2011-10-15 09:28
generalzbynio

FÅNIG! En kopia av Volt bara!

#8 • Uppdaterat: 2011-10-15 10:55
wacom59

Fånig kommentar. Alla vet att Ampera och Volt är samma bil.
Det intressanta är om detta är " framtidens bil" eller ej. Jag tror inte det, men det är den mest intressanta alternativet just nu. Många frågor runt batteri, inköpspris mm. Design kan man älta till döddagar, det har man sett även om andra bilmodeller och märken i denna spalt. Faktum kvarstår,med alla fel och brister så leder GM utvecklingen mot framtidens bil, i alla fall just nu.
Om jag hade råd skulle i alla fall jag köpa en!

#9 • Uppdaterat: 2011-10-15 13:28
Hanzzon

Som jag redan gissat går Ampera/Volt hem hos journalisterna.
Även jag tycker designen känns väldigt mycket som en Honda designmässigt men det är inte det som är det viktiga på den här bilen, det är tekniken som kommer bli mycket spännande att se hur den fungerar i verkligheten, synd att priset verkar bli lite väl saftigt dyrt för de allra flesta men som företagsbil går den säkert hem bättre.

#a • Uppdaterat: 2011-10-15 17:18
saabnisse

Håller helt med dig Hanzzon, men det är ju ändå den enda av de bilar som är med och tävlar om "Årets bil" som verkligen står för något nytt.
Sedan blir den givetvis aldrig någon "folkvagn" med det priset den har, men den kanske kan inspirera andra tillverkare att ta fram något liknande.

Om nu det här är rätt väg att gå?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.