Nästa artikel
Omfattande fusk avslöjat hos japanska biltillverkare
Nyheter

Omfattande fusk avslöjat hos japanska biltillverkare

Publicerad 2024-06-03 15:26 (uppdaterad 2024-06-05 09:50)
Stoppad försäljning och en ursäkt från Toyotas styrelseordförande – det är resultatet när en japansk myndighet avslöjat omfattande fusk hos flera märken.

Toyotakoncernen har hamnat i blåsväder för att ha fuskat i krocktester under lång tid. Det avslöjades förra året och drabbar även Daihatsu som ägs av Toyota.

Nu stoppas försäljningen av ytterligare flera Toyotamodeller i hemlandet Japan. Anledningen är att bilarna inte certifierats på rätt sätt vid krocktester.

Utredningen som den japanska transportmyndigheten gjort avslöjar att även Mazda, Honda, Suzuki och Yamaha gjort fel under certifieringsprocessen. Det är ”extremt olyckligt”, enligt myndigheten.

”Bedrägerier i typgodkännandeprocessen undergräver förtroendet hos konsumenterna och ifrågasätter hela grunden i systemet”, skriver myndigheten i ett uttalande.

Hos Mazda har motorernas mjukvara justerats inför tester av effekten och bilar har anpassats särskilt inför krocktester. Hos Honda gäller det fel vid bullertester och Suzuki uppges ha gjort fel vid bromstester. Biltillverkarna uppmanas stoppa försäljningen tills det kan fastställas att bilarna klarar lagkraven.

Toyotas styrelseordförande Akio Toyoda har bett om ursäkt för problemen och hävdar att företaget använt striktare regler än myndigheterna. Enligt honom är bilarna säkra att köra.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2024-06-05 08:34 JL: Bra formulerat!
  • 2024-06-04 07:19 Kan man fuska så gör man det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.