Nästa artikel
OK ändrar kritiserad diesel
Nyheter

OK ändrar kritiserad diesel

Publicerad 17 april 2015 (uppdaterad 17 april 2015)
OKQ8 ändrar nu på innehållet i sin kritiserade diesel.
Efter kritiken åtgärdar OKQ8 dieseln som anklagas för att sätta igen bränslefilter långt innan den beräknade livslängden på filtret löpt ut.
Kia och Bil Sweden är några av dem som varit tuffast i kritiken mot OKQ8:s diesel. Frågan har främst handlat om inblandningen av rapsmetylester, RME, som drivmedelsbolagen gör av miljöskäl. OKQ8 sänkte efter kritiken halten från tillåtna sju till fem procent i november förra året.
 
Men anklagelserna från Kia och Bil Sweden kvarstod. OKQ8 fortsatte å sin sida att hävda att de uppfyller alla krav och regler gällande kvalitén på bränslet. OKQ8 pekar istället på att materialval i de mest påverkade bilmodellernas bränslesystem kan vara orsaken till problemen.

Läs även: Tvistefrågor om diesel
 
Från och med denna vecka ger OKQ8 dock med sig och blandar i ett så kallat additiv i bränslet som ska avhjälpa problemen med igensatta bränslefilter, detta skriver Svenska dagbladet som bland annat tagit del av ett internt brev från OKQ8:s ledning till dess serviceverkstäder. Additivet ska enligt Svenska dagbladet funnits sedan tidigare i diesel från konkurrenterna Preem och Statoil.
 
Hittills är Kia och systermärket Hyundai de enda biltillverkare som officiellt pekat ut OKQ8:s diesel som boven i detta drama. Branschorganisationen Bil Sweden hävdar dock att fler bilmärken drabbats.
 
Diskutera: Var det rätt att OKQ8 ändrade sig?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-17 08:47
muskorv

Om det är så att OKQ8 uppfyllt krav och regler har jag svårt att förstå kritiken från Kia, Hyundai och Bil Sweden. Kritiken borde väl riktas mot bilarnas konstruktion eller de regler och kravspecifikationer som finns för diesel.

Däremot förstår jag att OKQ8 gör förändringen, eftersom man rimligen inte vill tappa kunder.

#2 • Uppdaterat: 2015-04-17 08:57
Peugeote-Pär

Är nog försent för många, tror att OKQ8 har förlorat väldigt många kunder på grund av det här, själv så har jag börjat tanka mera på andra tankställen.
Men nog fan var det miljövänligt bränsle dom hade, bilen gick ju inte ens att köra med så den blev stående.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-17 09:07
hultarn

Hur ska det bli sedan när inblandningen blir 30%? (det kommer var så säkra, finns redan krav i vissa länder))

#4 • Uppdaterat: 2015-04-17 09:16
Peugeote-Pär

Hultarn@ men då finns det alltid även "riktig" diesel att välja på... Ta tex Frankrike som jag kör i flera gånger så finns det även flera sorter diesel att välja på, själv tankar jag alltid Premium diesel eller V-Power diesel när jag är och gasar ute på kontinenten... Det bästa ska det vara i min bil!

#5 • Uppdaterat: 2015-04-17 12:50
RobertSt2

Jag tankar enbart på Preem eftersom OK Q8 tvärs över gatan alltid har ett högre pris (så att de kan ge bort den marginalen till sina medlemmar). Så jag har sluppit detta problem! Varför betala mer för sämre soppa?

#6 • Uppdaterat: 2015-04-17 12:54
Reverend Benny

Får nog hålla med muskorv och hultarns inlägg samt ställer mig frågan, vad var det som var problemet?
Det känns ju som att det som görs nu är inte att gå till botten med problemet utan bara skjuta det framför sig. Men Kia och Co. är säkert väldigt nöjda med denna lösningen för då "erkänner" ju bensinbolaget att det var deras fel.

#7 • Uppdaterat: 2015-04-17 14:07
lastbil10

Med co menar du Volvo,Ford,Opel,Hyundai och Land rover?

#8 • Uppdaterat: 2015-04-18 15:51
S-E S

Det är väl ingen tvivel om var felet ligger. Dieselbränslet lämpar sig inte för en del av fordonsparken, vare sig tillsatsen av RME är 7 % eller 5 %. Andra bensinbolag som använder RME är lite mer medvetna om vad de sätter till dieseloljan och ser till att bränslet går att använda på ALLA dieseldrivna fordon och SAMTIDIGT uppfylla gällande normer. OK/Q8 försöker att skylla på drabbade bilmärken att det finns zink i tanken och att det är zinken som orsakar problemet. Men för 17, bränslet ska väl inte orsaka galvanisk korrosion i tanken och använda tankmaterialet som offeranod för ett korrosivt bränsle?
Ett tips till OK/Q8: Verifiera dieselbränslets användbarhet hos kundkretsen INNAN ni släpper ut bränslet på marknaden och försök förstå att uppfylla normen är en sak, att garantera användbarhet en annan.
Problemet har OK/Q8 känt till i flera år, men besservissermentaliteten har gjort att de struntat i varningssignalerna.

#9 • Uppdaterat: 2015-04-20 09:02
mobe

Gäsp: tanka på Preem lär aldrig hända igen deras evolution diesel måste vara det sämsta. Motorn har aldrig gått så dåligt som då.

#a • Uppdaterat: 2015-04-20 11:35
Peugeote-Pär

I Sverige så har jag börjat att tanka väldigt mycket Statoils Miles Diesel plus som än så länge bara finns i Stockholmsområdet och tycker den funkar väldigt bra, dock några öre dyrare men går bilen bra av det så är det värt kostnaden... Tankar även en del diesel på Shell, den funkar också bra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.