Nästa artikel
Officiell: Mercedes EQB är en boxig elsuv med plats för sju
Nyheter

Officiell: Mercedes EQB är en boxig elsuv med plats för sju

Publicerad 19 april 2021 (uppdaterad 19 april 2021)
Mercedes har visat upp en ny elbil med kantig suv-kaross och plats för sju åkande. Den nya EQB-modellen börjar säljas senare i år.

Mercedes har nyss visat upp nya modellen EQS, som är en eldriven lyxmodell med sedankaross. Den bjuder på hög tekniknivå och lång räckvidd.

Men bara några dagar efter EQS-premiären kommer ytterligare en ny elbil från Mercedes. Den är betydligt mindre spektakulär men får också mycket lägre pris.

Det är suv-modellen Mercedes GLB, som med dieselmotor ingår i Vi Bilägares långteststall, som konverteras till eldrift. Resultatet blir den nya modellen Mercedes EQB.

I nuläget har Mercedes bara visat upp den kinesiska versionen av EQB, men den europeiska versionen ska presenteras senare i år. Den ska byggas i Ungern.

En version med längre räckvidd ska lanseras senare

Fyrhjulsdrift som tillval

Mercedes EQB kommer i flera olika utföranden med antingen framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Lanseringsversionen har en drivlina på 288 hk och som minst har bilen batteripaket på 66,5 kWh.

Storsäljaren i Europa lär bli Mercedes EQB 350 4Matic med en räckvidd på knappt 42 mil enligt WLTP-körcykeln. Den har ombordladdning på 11 kW och snabbladdning på 100 kW vilket inte är lika kvickt som vissa konkurrenter. En särskild version med betydligt längre räckvidd ska lanseras senare, lovar Mercedes.

Boxig design

Designen hämtas förstås till stor del från GLB med förbränningsmotor men fronten har fått en lite annorlunda uppsyn med igentäppt grill. Utseendet är fortfarande ”boxigt” och fyrkantigt vilket även innebär bättre utrymmen längst bak för passagerare på sista stolsraden.

Mercedes EQB har nämligen plats för sju åkande vilket säkert kan locka en hel del köpare. Som tillval kan mittenraden skjutas 14 centimeter i längsled för bättre flexibilitet.

Priserna är inte klara, men Mercedes EQB dyker alltså upp i Europa senare under året.

Läs också: Finesserna som sticker ut i nya flaggskeppet

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.