Bild
Nästa artikel
Nyheter

Officiell: Hyundai Kona N är nya prestandasuven med 290 hk

Publicerad 2021-04-27 12:17 (uppdaterad 2021-04-27 12:20)
Hyundai lanserar kompaktsuven Kona i en särskild prestandaversion med upp till 290 hästkrafter.

Kompaktsuven Hyundai Kona finns sedan tidigare både som bensinbil, hybrid och elbil. Nu kommer dessutom en snabb prestandaversion med turbomotor.

Som vanligt hos Hyundai döps prestandamodellerna till ”N”, den sydkoreanska motsvarigheten till Fords ST-modeller eller Audis S-modeller. Det är också några av konkurrenterna: Hyundai Kona N utmanar bland andra Ford Puma ST och Audi SQ2.

Den nya medlemmen i Hyundais N-familj har en 2,0-liters bensinfyra med turbo trimmad till hela 280 hk, en siffra som dessutom kan ”boostas” tillfälligt till 290 hk.

Framhjulsdrift och automatlåda

Lite överraskande är att Kona N skippar den manuella lådan och enbart finns med åttastegad dubbelkopplingslåda. Den har modifierats på olika sätt för att klara hård körning och hög effekt. Bilen är inte fyrhjulsdriven utan köparna får hålla tillgodo med framhjulsdrift.

Tjänstevikten på 1 510 kilo är visserligen lägre än för Mini Countryman John Cooper Works och Audi SQ2, men inte riktigt lika låg som för Ford Puma ST.

Hyundai Kona N klarar 0–100 km/tim på 5,5 sekunder med launch control-funktionen och har en toppfart på 240 km/tim. Köparna får bland annat en sportigare kaross jämfört med vanliga Kona, 19-tumsfälgar, större bromsar, elektronisk diffbroms, särskild sportratt och skålade stolar.

Läs också: Nya uppgifter: Hyundai måste byta hela batteriet

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.