Nästa artikel
"Ofarligt att prata i telefon i bilen"
Nyheter

"Ofarligt att prata i telefon i bilen"

Publicerad 10 januari 2014 (uppdaterad 10 januari 2014)
I en amerikansk studie hittades inga ökade risker då bilister pratar i telefon under körning. Riskerna förknippas i stället med andra saker.

Forskare vid Virginia Tech Transportation Institute i USA installerade mätutrustning i totalt 151 privata bilisters bilar och lät dem sedan köra omkring under två år.

Utrustningen bestod bland annat av filmkameror i bilarna och sensorer som kunde känna av bilarnas position. Med hjälp av denna utrustning fann man inga ökade risker för olyckor i och med att förarna pratade i mobiltelefon, men däremot var det andra saker som man fann farliga.

- Vår forskning och tidigare studier har visat att risken för en olycka ökar kraftigt så fort föraren, oavsett anledning, tittar bort från vägen under mer än två sekunder, säger Bruce Simons-Morton, en av de inblandade i studien.

Att sträcka sig efter telefonen eller andra objekt (dryckesflaskor till exempel), knappa på telefonen och skicka eller läsa sms är sådant som enligt studien är farligt, och då särskilt för unga oerfarna förare, för vilka olycksrisken blev åtta gånger större då de knappade på telefonen.

Forskarna betonar dock att det faktum att man inte hittade några ökade risker med just mobilpratandet inte behöver betyda att pratandet är riskfritt. Bilförarnas ögon flyttades kanske inte från vägen under pratandet men däremot hade forskarna ingen möjlighet att mäta förarnas koncentration och sådant som kognotiv distraktion. Dessutom kräver ju pratandet att mobilen först plockas upp, vilket inte är riskfritt.

Diskutera: Vad tycker du om slutsatserna i studien?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-10 13:43
L.swenson@telia.com

En passagerare som tjatar hela tiden om hur du ska köra är lika farligt om inte värre.

#2 • Uppdaterat: 2014-01-10 15:30
MickeAn

Håller med dig leifer - det känns om man koncentrerar sig mer när man pratar i mobiltelefon.

De flesta passagerare har nog också trafikvett att vara tysta när man är i en lite mer komplicerad trafiksituation. Den som man pratar med i mobiltelefon kan ju helt ovetandes råka säga något riktigt viktigt/uppseendeväckande i absolut värsta tidpunkt.

#3 • Uppdaterat: 2014-01-10 15:52
enanders

jag har sett förare surfa vid motorvägskörning utan att det påverkar nämnvärt. och då kan man ju faktiskt välja bort detta vid en knivig situation. Ett mobilsamtal kan man ju inte bara klicka bort och min erfarenhet är att detta definitivt fått föraren att tappa koncentrationen.på körningen. Men har man en . kamera i bilen riktad mot sig, så lär man ju skärpa sig. meningslös
undersökning?

#4 • Uppdaterat: 2014-01-10 16:14
Gunnar 44

Gör det inte märkvärdigare än det behöver vara. Riskerna är klart överdrivna när det gäller själva pratandet. Koncentrationen i debatten borde inrikta sig på användningen och det olämpliga i att sms a och utföra annat än själva pratet i telefonen. Men handsfree finns och borde användas, det finns ju numera röststyrda handsfree anläggningar, där man via rösten anropar ett telefonnummer man vill ringa.

#5 • Uppdaterat: 2014-01-10 17:50
Focus

Detta är studier från en forskargrupp. Andra forskare har tydligen annan uppfattning som i all annan forskning. Inget är enbart vitt eller svart, inget är entydigt.

#6 • Uppdaterat: 2014-01-10 18:07
Krister_L (ej verifierad)

För att inte tala om Felix Herngren, han pratade ju med sin flickvän i bilen medan frun lyssnade i telefonen, som han trodde var avstängd. Det slutade med skilsmässa, det tycker jag låter farligt.

// Krister

#7 • Uppdaterat: 2014-01-10 23:26
bh06306

Väldigt dåligt med en rubriksättning som säger att det är ofarligt att prata i mobiltelefon under körning. Samtidigt skriver man att handhavandet innebär olycksrisk. Vad jag förstår är det svårt att prata i telefon utan att hantera densamma, som att knappa in nummer eller namn för att inte tala om meddelanden.

Bra inlägg av KaptenOberkomma

#8 • Uppdaterat: 2014-01-11 10:25
Hackenbush

Pratandet är väl inte så farligt, denna studien visar inte på något nytt. Det är själva knappandet, när man tar ögonen från vägen och tittar på telefondisplayen som det börjar bli farligt. En farlig trafiksituation kan uppstå på några sekunder och det är då det blir farligt att inte ha ögonen på vägen.
Fattar inte varför vi skall överösas med studier hela tiden som på ett eller annat sätt skall försöka oss tro att det är ofarligt att feppla med mobilen i bilen. Otroligt stark lobby för detta av någon anledning.

#9 • Uppdaterat: 2014-01-12 11:39
Swemba

Det är väl självklart att det inte är farligare att prata med någon via en mobil uppkoppling än det är att prata med medpassagerare.
Att pyssla med annat än att köra bil under bilkörningen är det som är trafikfarligt och det har vi en lag för: Vårdslöshet i trafik!
Den lagen behöver skärpas och tillämpas oftare.

#a • Uppdaterat: 2014-01-12 13:22
Pi

Personligen tror jag att just snackandet i telefon är lite farligare än att man snackar med en medpassagerare. Som nån redan sagt så ser medpassageraren ofta hur trafiksituationen ser ut vilket inte en person i andra änden av "telefon-tråden" gör vilket kan innebära onödiga störningar för föraren om trafiken "plötsligt" kräver hans absoluta närvaro. Och speciellt när man saknar handsfree utan håller telefonen med ena handen när man kanske behöver båda för t ex en undanmanöver eller annat som kräver båda händerna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.