Nästa artikel
Obehagligt bromsproblem i Toyota RAV4 Plug-in Hybrid
Nyheter

Obehagligt bromsproblem i Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

Publicerad 28 februari 2022 (uppdaterad 28 februari 2022)
Toyota ska uppdatera mjukvaran i RAV4 Plug-in Hybrid för att lösa ett problem med bromssystemet. Men bilägarna får själva ta kontakt med verkstaden.

De vanliga bromsarna som funnits på bilar sedan länge har de senaste åren även kompletterats av mer avancerade system för regenerering. Det gäller framför allt elbilar och hybridbilar.

När föraren börjar bromsa lätt är det inte alltid som signalen når ut till de mekaniska bromsarna. Istället börjar bilen ”motorbromsa” för att sedan, när föraren börjar bromsa kraftigare, aktivera de konventionella bromsarna. Övergången mellan de olika systemen är inte alltid helt enkel att få till. Det har ägare av Toyota RAV4 Plug-in Hybrid upptäckt.

Ibland uppstår ett glapp mellan förarens tryck på bromspedalen och att bilen faktiskt börjar bromsa. Ägare som Vi Bilägare varit i kontakt med upplever det som obehagligt med en känsla av att bilen inte kommer bromsa. Felet ska främst uppkomma i låga hastigheter, till exempel när föraren bromsar in för en fotgängare på ett övergångsställe, och när vinterdäck är monterade.

– Om en kund upplever tillfällig bromsförlust vid körning i låg hastighet kan man kontakta närmaste autoriserade Toyotaverkstad för en uppdatering av mjukvaran, säger Fanny Hellgren, informationschef på Toyota i Sverige.

Uppdateringen kan inte göras över nätet utan bilen behöver tas in på verkstad. Trots att felet alltså kan upplevas som obehagligt tar Toyota in bilarna för kontroll utan förlitar sig på att kunderna själva kontaktar verkstaden.

Gäller inte nya bilar
  • Felet kan drabba Toyota RAV4 Plug-in Hybrid tillverkade innan september 2021.
  • – Från och med produktionsdatum 1 september 2021 har komponenter i bromssystemet uppdaterats, säger Fanny Hellgren på Toyota.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 14 maj 2022 Jaha då ska den ofelbara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.