Bild
Nästa artikel
Nyheter

Nytt system minskar risken för åksjuka i självkörande bilar

Publicerad 7 augusti 2020
Jaguar och Land Rover utvecklar ett system som ska minska risken för åksjuka passagerare både i dagens och framtidens bilar.

Självkörande bilar kan göra trafiken betydligt effektivare och smartare, hoppas förespråkarna. Men de kan också föra med sig en del nackdelar.

En av dem är att personer med anlag för åksjuka kan uppleva resan i en självkörande bil som obehaglig, särskilt om den görs i en mer ”futuristisk” bil där stolarna kanske är bakvända eller där passageraren inte ens ser vägen.

Nu utvecklar Jaguar och Land Rover en lösning för att framtidens självkörande bilar ska anpassa sin körning för att minska risken för åksjuka.

Läs också: Biltillverkare vill bota åksjuka

Systemet använder data från biometriska sensorer för att hitta en idealisk kombination av acceleration, inbromning och rattrörelser för att minska risken för åksjuka med upp till 60 procent.

Enligt ingenjörerna på Jaguar och Land Rover har systemet redan testats och finjusterats i över 3 000 mil. Det ska inte bara användas i helt autonoma bilar i framtiden, utan premiären kan eventuellt ske redan i kommande generationer bilmodeller från koncernen med adaptiv farthållare och filhållningsassistans.

– Att lösa problemet med åksjuka i självkörande bilar är nyckeln för att öppna upp den enorma potentialen som teknologin för med sig för passagerarna. De kan använda restiden åt att läsa, jobba eller slappna av, säger Steve Iley, hälsochef på JLR.

Läs också: Undvik åksjukan – så gör du

Åksjuka kan uppstå när det uppstår ett ”glapp” mellan vad ögonen ser och innerörat, huden eller kroppen upplever – till exempel om en passagerare tittar ned och läser en bok vid körning på kurvig väg.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-08-07 08:33
L West

Så med andra ord: Kör mjukt och ratta inte så våldsamt hit och dit. Tycker jag oftast kör just så. Och jag måste säga jag känner ingen i bekantskapskretsen som skulle ha anlag för åksjuka.

#2 • 2020-08-07 11:13
Lawett

Man känner åksjukan komma krypande direkt när man åker med en person som kör just så som beskrivs. Samma personer brukar också klaga över hur dyr bensinen eller dieseln är....

#3 • 2020-08-07 11:24
L West

Om Lawett menar mig så kan jag informera att jag inte är nån väglus även om jag försöker köra mjukt. Mina tre senaste bilar har haft rejält över 200 hk och jag betalar utan att knota vad bensinen kostar. Många här på forumet verkar praktisera extrem snålkörning men det är inget för mig.

EDIT: Majoriteten... ändrat till Många...

#4 • 2020-08-07 13:25
Uffeeh

Futuristiska bilar där man åker baklänges eller inte ser vägen alls. Vem vill ha det? Inte jag i alla fall.

#5 • 2020-08-08 12:10
Gunnar Lindberg

En mig närstående mår ofta dåligt i bil, men aldrig när jag kör. Det är inte svårt. Planera framåt, låt bilen glida, inte sladda. Bromsa i god tid, accelerera måttligt och de som åker med njuter av färden.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.