Bild
Nästa artikel

Biltillverkare vill bota åksjuka

Nyheter

I framtida självkörande fordon ska du kunna läsa utan att bli illamående.

Biltillverkare vill bota åksjuka

Den som varit med om åksjuka vet att det inte är någon behaglig upplevelse. Åksjuka uppstår när ögonen tar in information som skiljer sig mot vad det som innerörat och balansorganet känner. Detta drabbar exempelvis vissa som läser samtidigt som de åker bil. 

Brittiska motororganisationen RAC har gjort en undersökning bland nära 2.000 bilister i Storbritannien som visar att nästan var femte blir illamående eller till och med kräks när de åker bil på grund av åksjuka. Värst är det att färdas i baksätet, 75 procent svarade att de drabbas av symptom när de sitter där. 12 procent sa att de upplevde åksjuka om de satt i framsätet på passagerarplats och var tjugonde mådde illa på förarplats. Största orsaken till att åksjukan uppstår är att läsa, detta tyckte 61 procent av de svarande. Att använda mobil eller surfplatta som passagerare kom på andra plats (50%) följt av slingriga vägar (37%) och brist på frisk luft (32%).

– I takt med att vi rör oss mot en självkörande framtid där passagerare har mer tid att arbeta, koppla av eller läsa på längre resor, är det viktigt att vi tillverkar fordon kan anpassa sig för att reducera effekterna av åksjuka på ett sätt som är skräddarsytt för varje passagerare, säger Spencer Salter som jobbar som ingenjör på Jaguar Land Rover med inriktningen hälsoforskning.

Biltillverkare vill bota åksjuka

Biltillverkaren har utarbetat en slags algoritm som kan sänka påverkan av åksjuka med upp till 60 procent. Metoden har tagits fram genom att samla ihop data från motsvarande 2.400 mil där testpersoner gavs uppdraget att utföra en uppgift under färden och på så sätt framkalla åksjuka. Utifrån detta har sedan Jaguar Land Rover utvecklat ett slags ”välmående-index”, som beräknar hur känsliga passagerarna är genom att läsa av deras hälsostatus med kameror och biometriska sensorer. Kombinerat med realtidsdata från fordonets rörelser. På så sätt ska bilen kunna räkna ut att passagerarna håller på att bli åksjuka innan de själva känner det.

Åksjukesymptomen mildras genom att den självkörande bilen genomför färre små kurskorrigeringar. Biltillverkaren lyfter också fram att den adaptiva stötdämpartekniken som finns nu i Jaguar E-Pace också kan mildra åksjuka. Systemet eliminerar lågfrekvent rörelse från vägen genom att var tionde millisekund läsa av och ändra inställningarna för åkkomfort så att åkturen blir mjukare.

Diskutera: Tror du att vi kommer att få problem med åksjuka resenärer i självkörande bilar i framtiden?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-11-16 11:51

Ett bra sätt att undvika åksjuka är att fokusera på vägen framför dig, istället för att pilla med mobiltelefonen. Så egentligen är det bästa ändå om vi fortsätter köra själva, vi är ju ändå människor och inte maskiner.

.

#2
2018-11-16 12:29

Det har blivit för mycket sänkta fartgränser och för många fartkameror. Satsa på vägunderhåll i stället! Vi ska ha fartgränser som 80% kan acceptera. Så är det inte nu.

#3
2018-11-16 21:46

"Gungiga" bilar genererar åksjuka som båtar på sjön. Volvo 740 gjorde det, men det åtgärdades genom att byta till styvare stötdämpare fram. Ingen åtgärd bak behövdes. Aldrig mer åksjuka i familjen. Inga datorer behövdes, bara sunt förnuft och eftertanke.

#4
2018-11-17 07:15

Citroen C5 löste åksjukan hos oss och frun kan nu tom läsa i bilen! Något hon aldrig förut kunnat göra! Framtiden är dom mjuka bilarnas (äntligen!) men dom skall göras på rätt sätt.

#5
2018-11-17 15:22

Ja, det kändes att gamla bilar med mjuka fjädring känns lutning för mycket som mår illa.
Nyast min fd en Ford Fiesta årsmodell 2014 är behagligt mjuk fjädring och känns lutning för mycket när det svänger på landsväg.
Stabilt som inte lutning att svänga är Renault Megane 2013, Toyota Auris 2016, Opel Astra 2016 och Skoda Fabia 2019.
Renault Megane är mycket krängning.
Ingen guppkörning med bra komfort och slipper mår illa är Opel Astra 2016 och Skoda Fabia 2019.

#6
2018-11-17 15:41

Jag har aldrig haft problem med illamående i bilen - bara om/när jag tänker på Miljöpartiet ...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.