Nästa artikel
Nya varningen: Extremvärme förstör vägarna
Nyheter

Nya varningen: Extremvärme förstör vägarna

Publicerad 19 augusti 2022
Fler värmeböljor sätter vägnätet på hårt prov. Att lösa problemet är fullt möjligt – men det kan bli dyrt.

Klimatförändringarna gör att olika typer av extremväder blir allt vanligare. Tidigare i år skrev Vi Bilägare om skyfall som dränkt bilar och förstört vägar, och flera experter efterlyste bättre beredskap.

Ett annat problem som lär bli vanligare är extremvärme. Under sommaren har exempelvis England haft perioder med över 40 grader, och i Sverige uppmättes 37,2 grader i Målilla – den högsta uppmätta temperaturen sedan 1947.

Vägarna är inte gjorda för den typen av värme och riskerar nu att ta allvarlig skada, skriver Bloomberg. Enligt en studie som sajten tagit del av är 35 procent av de material som används vid vägbyggen olämpliga under värmeböljor.

– Den högsta temperaturen som ingenjörerna använt i utvecklingen överträffas nu allt oftare, säger Amit Bhasin på Center for Transport Research vid universitetet i Texas.

Så här såg en väg i England ut tidigare i sommar, på grund av värmeböljan. Foto: Bedfordshire, Cambridgeshire & Hertfordshire Road Policing Unit

Nytt bindemedel

Asfalt är ett av de vanligaste materialen vid vägbyggen men eftersom den är svart värms den upp snabbare när solen skiner. Med trafik som passerar ökar temperaturen ytterligare och då kan den deformeras eller förstöras helt. De länder som använder betong är inte heller förskonade – betongen kan expandera och vägen kan bli ojämn i varmt klimat.

Även om problemet går att lösa lär det inte bli billigt. Men slutkostnaden kan kapas med hela 90 procent genom att välja basmaterial och vägstrukturer som klarar extremt höga temperaturer redan från början.

En lösning är att använda ett bättre bindemedel i asfalten. Att använda lignin som bindemedel testas just nu i Sverige i ett samarbete mellan bland andra Peab, Svevia och Stora Enso.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (42)

  • 8 september 2022 A.L skrev: Men till efter…
  • 30 augusti 2022 Jag kan förstå att John gör…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.