Nästa artikel
Nya uppgifter: Renault 4 och 5 kan bli nya elbilsmodeller
Nyheter

Nya uppgifter: Renault 4 och 5 kan bli nya elbilsmodeller

Publicerad 11 januari 2021
Renault kan väcka liv i två insomnade modellnamn med nya elbilar.

En del av våra läsare minns nog Renault 4, den så kallade Skrytbilen. Med funktionell design, härlig körkänsla och billigt ägande lockade den många köpare till bilhallarna. Minst lika ikonisk var småbilen Renault 5 som presenterades 1971 med en genialiskt enkel design.

Nu kommer nya uppgifter från Reuters om att Renault kan väcka liv i de båda klassiska och insomnade modellnamnen – för kommande elbilar.

Nissan/Renault-koncernen är mitt uppe i en stor omstrukturering för att kapa kostnader. Det innebär bland annat att flera modeller försvinner. Hittills har Renault haft stora framgångar med elbilen Zoe, men för att klara konkurrensen när allt fler biltillverkare lanserar nya elbilar måste Renault tänka nytt (eller gammalt?).

”För att klara konkurrensen måste Renault tänka nytt – eller gammalt?”

Smart drag

Först ut blir en elbil som baseras på Renault 4 – men förmodligen inte den praktiska fyradörrarskarossen utan cabrioletversionen 4. Den har faktiskt redan visats upp, men eventuellt kan Renault den här gången planera en ”nydesignad” och modernare version och inte bara en elkonverterad 1960-talsbil.

Vid sidan av ”Elfyran” planerar Renault enligt uppgifterna också en eldriven småbil med utgångspunkt i småbilen Renault 5. Tekniken skulle kunna hämtas från Zoe. Eventuellt kan den i så fall ersätta dagens elversion av småbilen Twingo.

Att utnyttja några av märkets mest klassiska modeller skulle förmodligen vara ett smart drag av koncernchefen Luca de Meo som rekryterades från Seat och nyligen börjat på Renault. På så sätt kan Renault utmana bland andra Mini och Fiat för att locka elbilsköpare som är ute efter rolig retrodesign och är beredda att betala mer för det än för en konventionellt designad elbil.

Förutom de nya retroelbilarna ska Renault börja sälja en ny generation av mellanklassmodellen Megane med eldrift, som blir en utmanare till Volkswagen ID 3. Tidigare i år visades konceptbilen Megane eVision upp med låg vikt och rimlig räckvidd.

Läs också: Nya uppgifter: Flera klassiska modellnamn kan skrotas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.