Nästa artikel
Nya siffror: Sverige har världens högsta dieselpris
Nyheter

Nya siffror: Sverige har världens högsta dieselpris

Publicerad 14 februari 2022
I nuläget har Sverige det högsta dieselpriset i världen, enligt en ny sammanställning.

Ännu en höjning av bensin- och dieselpriserna gjordes på måndagen av flera stora bolag. Bensinpriset höjdes med 20 öre till 19,44 kr/l och dieselpriset höjdes med 15 öre till 21,72 kr/l hos bland andra Circle K.

Priserna höjdes även två dagar i rad i förra veckan, både på torsdagen och fredagen. Prishöjningarna beror både på det stigande världsmarknadspriset på råolja och på reduktionsplikten som innebär att bolagen måste blanda i en större förnybar andel i fossila bränslen.

Det svenska dieselpriset är i nuläget världens högsta, enligt en sammanställning på sajten Global Petrol Prices och som TT tagit del av. Snittpriset i världen ligger på 10,63 kr/l men spridningen är enorm. Sverige har i nuläget det allra högsta dieselpriset i världen med 21,62 kr/l enligt sajten, följt av Hong Kong, Norge och Island.

Tankar i Danmark

Bilisterna i Danmark betalar 17,76 kr/l och de dieselbilister som tankar 50 liter kommer därmed undan nästan 200 kr billigare än i Sverige. För en bilist som kör 1 500 mil per år med en bil som drar 5 l/100 km blir det nästan 2 900 kr mindre.

Vissa svenska bilister som har möjlighet väljer nu istället att tanka på den danska sidan. Priserna är lägre eftersom den danska regeringen inte kräver lika hög förnybar andel i fossila bränslen.

– Det är många svenskar som tankar här. Det är ett stort fel, att man ska behöva betala den summan pengar för att åka till jobbet, säger en pendlare till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

När det gäller bensinpriset ligger Sverige något bättre till med ett liter pris på 19,10 enligt sajten. Det är visserligen högre än för bland andra Danmark, Finland och Norge men samtidigt dyrare än i Tyskland och Frankrike.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (46)

  • 17 februari 2022 John2008 skrev: A.L skrev:…
  • 17 februari 2022 A.L skrev: Mso: Skatten på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.