Nästa artikel
Nya siffror: Miljözonerna splittrar svenskarna
Nyheter

Nya siffror: Miljözonerna splittrar svenskarna

Publicerad 13 maj 2020 (uppdaterad 13 maj 2020)
Drygt hälften är positiva – men många har inte koll på om deras egen bil är godkänd.

Den nya miljözonen som införts på Hornsgatan i Stockholm är den första av sin typ i Sverige och har väckt enormt mycket debatt. Den klubbades igenom efter intensiva diskussioner.

– I Stockholm har vi ungefär 1 000 för tidiga dödsfall per år på grund av dålig luft. Det här är det redskap vi har, och då ska vi använda det, sa Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) när beslutet togs.

Miljözonen har fått många att fundera mer på vilken typ av bil de kör och vilken bil de kan tänka sig att köpa. Nu utreds miljözoner även i Göteborg och fler städer kan följa efter.

Åsikterna om miljözonerna går starkt isär, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil.

52 procent av deltagarna i undersökningen var positiva till miljözonerna medan 27 procent var emot. 21 procent svarade att de var osäkra.

– Luften i våra städer måste bli friskare och miljözoner är ett sätt att göra det på. Samtidigt förstår jag att det finns ett visst motstånd. Meningen med miljözoner är att driva på förnyelsen, men på kort sikt kommer det vara negativt för många hushålls mobilitet, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Om två år ska reglerna för miljözonen i Stockholm skärpas ytterligare och då förbjuds en större andel bilar än i dag. Bötesbeloppet för att köra en förbjuden bil ligger på 1 000 kronor men polisen har uttryckligen sagt att de oftast inte kommer ha resurser att jaga "miljözonsfuskare".

I Stockholm svarade tre av tio bilägare att de inte vet om bilen de kör är tillåten eller förbjuden i miljözonen. 

Så funkar miljözonen i Stockholm

I början tillåts bensin-, diesel-, gas- och etanolbilar som uppfyller utsläppskraven för Euro 5 eller Euro 6 samt elbilar och bränslecellsbilar få köra i zon 2.

Från och med den 1 juli 2022 skärps kraven för bilar med förbränningsmotorer – de ska då uppfylla Euro 6.

Skärpningen gäller även elhybrider och laddhybrider med dieselmotor.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5–10 februari 2020. Totalt intervjuades 1 604 personer i åldern 16–79 år, varav 1 164 bilägare. Svarspersonerna ska vara slumpmässigt utvalda.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-05-13 12:33
LeifV

Miljözoner baseras på direkt felaktig data, och därigenom oseriösa. Det finns egentligen inte något belägg alls som pekar på att en Euro6-bil är renare än en Euro-5, eller ens ännu äldre bilar.

Som exempel så talas det om att avgasreningen stängs av helt eller delvis vid temperaturer som är högre än svenska medeltemperaturer -då skall man naturligtvis kika på vad verkligheten visar. Vi bör ägna en liten tanke åt frågan om vi bor och lever i verkligheten, eller i bilindustrins testlabb?

VIdare kan man ju fundera över bilars tillväxt -kanske SUV:ar inte alls skall tillåtas i miljözoner?

#2 • 2020-05-13 12:38
CEAT

Om folk i maj 2020 kör med dubbdäck på Hornsgatan trots förbud för dubbdäck och förbud i maj månad att köra med dubbdäck så skiter folk fullständigt i euro 5 och euro 6 hit och dit. Det behövs krafttag på Hornsgatan.

#3 • 2020-05-13 13:30
LeifV

#2 CEAT: Du bör tänka på att "Hornsgatan" enbart är en politisk markör, dvs något som skall synas och kanske initiera diskussioner. Kanske visa hur "duktiga" MP är? De miljömässiga effekterna av div insatser på Hornsgatan har i sig noll påverkan.

Det spelar alltså i praktiken ingen roll om det körs dubbat, eller gamla rishögar på Hornsgatan.

#4 • Uppdaterat: 2020-05-13 13:39
hans.antnas

Varför skall allt grottas ihop i storstäderna , sprid ut statliga inrättningar över hela landet , vi kan ha ordentliga smittoriskavstånd med den yta vi har i förhållande till folkmängden, då blir det mindre smog

#5 • 2020-05-13 15:49
Elbilisten

Sluta tillverka avgasbilar i stället. Det blir inte importerat mindre olja för att några kör omvägar, kanske i onödan för att de inte vet om bilen de för tillfället sitter i får köras på en viss gata. Politiker och myndigheter på olika nivåer kan bojkotta avgasbilar om de vill få positiv uppmärksamhet.

#6 • 2020-05-13 16:16
lsoderlund

@Elbilisten, Lyft blicken och inse att det vi gör i Sverige har ingen som helst påverkan på resten av världen. Det enda vi skapar är sämre förutsättningar för medborgare i landet och företag som konstigt nog vill verka i detta landet.

Att sluta tillverka avgasbilar är ett så naivt förhållningssätt att jag blir mörkrädd. Man lyfter gärna Hornsgatan som en problemgata med höga partiklar och dålig luft. Man glömmer att nämna att fordonstrafiken har en minimal påverkan på just partikelhalter och dåliga luften på just denna gata. Problemet är att man på ena sidan vid slussen har en av Stockholms större hamnar (kolla vad en Finlandsfärja släpper ut, och ta det ggr 3 vid slussen), lägg där till att du har en aktiv farled vid Hornstull där det dagligen trafikerar flera containerfartyg in mot Mälaren.

Det skall även tilläggas att sett till EU:s riktlinjer så är luften i Stockholm och Hornsgatan med råge godkänd och klassas inte enligt EU:s riktlinjer en gata med dålig luft eller höga partikelhalter.

#7 • 2020-05-13 17:39
Elbilisten

#6 Är din slutsats att eftersom varven bygger avgasfartyg bör bilfabrikerna bygga avgasbilar? I så fall, hur länge till? Renare luft, lägre bullernivåer osv är positivt för den enskilde och därmed hela samhället. Sverige vinner inte på att skyffla iväg miljarder till utländska oljebolag. Det är inte bara bilindustrin som måste ställas om. Det samma gäller för elproduktion, fartygstrafiken osv. Självklart måste någon ju vara sist i omställningen. Men jag kan inte se fördelen med att det blir Sverige. Företag som envisas med produkter som är på väg bort från marknaden brukar gå samma väg. Men vill du vara sist i Sverige med avgasbil är det ok för mig.

#8 • 2020-05-13 20:26
Bo Håkansson

Elbilisten
Man kan sluta med bilar också. Var skall staten då få dessa enorma belopp som bilarna genererar i form av skatter - avgifter - böter osv
Blir till att sänka kraven på sjukvården.......

#9 • 2020-05-13 20:26
Bo Håkansson

Elbilisten
Man kan sluta med bilar också. Var skall staten då få dessa enorma belopp som bilarna genererar i form av skatter - avgifter - böter osv
Blir till att sänka kraven på sjukvården.......

#a • Uppdaterat: 2020-05-13 21:38
Carl Trefalt

Bra att luften blir renare, så folk inte dör av avgaser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.