Bild
Nästa artikel
Nyheter

Så fungerar miljözonerna

Publicerad 23 mars 2018 (uppdaterad 23 mars 2018)
Om två år kan det bli stopp för en del bilar att köra inne i städer. Det är upp till varje kommun att införa miljözoner.
Sveriges kommuner får rätt att stänga ute vissa personbilar från stadskärnan från och med 2020. Så här ser reglerna ut.
Det finns redan miljözoner i några städer. De gäller för tung trafik, men nu kan också personbilar förbjudas från att färdas i de centrala delarna.

Från och med 1 januari 2020 ger nämligen regeringen Sveriges kommuner möjlighet att införa miljözoner för personbilar. Det betyder att fordon av äldre utsläppsklasser stängs ute. Det finns två typer av miljözoner för personbilar.

I den första typen av zon tillåts dieselbilar och bensinbilar som uppfyller kraven för Euro 5 och senare. Bilar som sålts innan 2011 är alltså inte välkomna. Men redan två år framåt i tiden, 1 juli 2022, får bara dieselbilar som uppfyller Euro 6 köra i zonen. Det är alltså dieselbilar certifierade från 1 september 2015. För bensinbilar är det fortfarande Euro 5 som gäller. Laddhybrider, hybrider, gasbilar och etanolbilar berörs också av reglerna.

Den andra typen av miljözon är ännu tuffare och tillåter bara utsläppsfria bilar som elbilar, bränslecellsbilar, samt gasbilar certifierade enligt Euro 6.
– Barns rätt att andas ren luft väger tyngre än rätten att köra alla bilar på precis alla gator. Nu ger vi kommunerna det kraftfulla verktyg de länge efterfrågat för att de ska kunna komma till rätta med de farliga luftföroreningarna, säger miljöminister Karolina Skog.

Diskutera: Vad tycker du om miljözoner?
 
Miljözoner

Klass 1: Finns idag, gäller endast tunga fordon. 

Klass 2
Från 1 januari 2020:
• Bilar med kompressions-tänd motor (diesel, elhybrid, laddhybrid) i Euro 5 eller bättre
• bilar med gnisttänd motor (bensin, elhybrid, laddhybrid, fordonsgas, E85) i Euro 5, eller bättre
• Elbilar
• Bränslecellsbilar

Från 1 juli 2022:
• Bilar med kompressions-tänd motor (diesel, elhybrid, laddhybrid) i Euro 6
• bilar med gnisttänd motor (bensin, elhybrid, laddhybrid, fordonsgas, E85) i Euro 5, eller bättre
• Elbilar
• Bränslecellsbilar

Klass 3
Från 1 januari 2020:
• Elbilar
• Bränslecellsbilar
• Bilar som kan drivas med fordonsgas i Euro 6

Fakta: Utsläppsklasser

Klassningen sker avseende utsläppsmängd av koloxid, kolväten, kväveoxider och partiklar.

  • Euro 5 Från och med 1 januari 2011 var det obligatoriskt för alla nya bilar som såldes att uppfylla Euro 5.
  • Euro 6 Från och med 1 september 2015 måste alla nya bilar som säljs vara klassade enligt Euro 6.

För att se vilken utsläppsklass din bil tillhör kan du knappa in registreringsnummer på Transportstyrelsens hemsida.

Kommentarer

#1 • 2018-03-23 12:55
Leif R

Kortfattat kan man säga att MP Är ett bilhatarparti och nu ytterligare slår på stora trumman för absurda förslaget med kommunala miljözoner, hur galet som helst! MP har med nuvarande regering "tvingat" fram miljökrav för att inte orsaka regeringskris!

#2 • 2018-03-23 12:55
junkers

Verkar vara rimlig indelning men man kanske borde flyttat ytterligare 2-3 år fram så de äldsta bilarna hann skrotas.

#3 • 2018-03-23 12:57
40-talisten

Hur ska kontrollen av bilar till miljözonerna ske? Det syns ju inte utanpå vilken årsmodell eller motor bilen har. Ska det bli regplåtar eller annan identifiering, och kameraövervakning vid infarter? Gissa vilka som får betala detta...! Nu vet vi vilket parti som åker ur riksdagen vid höstens val...

#4 • 2018-03-23 13:04
Roger Skagerström1

Har vi otur blir det väl en massa fula klistermärken i vindrutan som de har i vissa länder.

#5 • 2018-03-23 13:57
lsoderlund

Mp har ju gått hårt fram med detta, deras största väljarbas är ju personer som inte har bil, eller behöver bil. Utan enbart reser kollektivt i som längst ut närförorter till storstäderna.
Det kommer bli extremt svårt att efterleva detta, och Karolina Skogs raljerande om "Barn har rätt att andras frisk luft" är ett spel för galleriet, eftersom den ENDA leden genom Stockholm just passerar Stockholms innerstad och Kungsholmen. Man är ju även rabiata motståndare till Förbifart Stockholm och alla andra kringleder som skulle lätta trycket från den enda leden genom Stockholm. Lätt schizofrent minst sagt.

Att hävda att bilister i större utsträckning skall resa kollektivt är inte heller en klokt uttalande, eftersom kollektivtrafiken mer eller mindre har 98% beläggning i rusning.Om således en liten andel bilister skulle börja resa kollektivt så är det överbeläggning på kollektivtrafiken, cykelstråk eller liknande passerar även citykärnan om man skall resa genom staden, cykelvägarna idag är inte anpassade för arbetspendling i större utsträckning.

Vore kanske bättre att börja i rätt ordning och helt enkelt bygga ut kollektivtrafik, cykelvägar förbifarter och tvärförbindelser innan man funderar på på att förbjuda vissa fordon.

Klass 3 för Gamla Stan ser jag däremot inget problem med, men hur man skall lösa trafiken som går på Munkbroleden och Skeppsbron idag är en annan fråga. Att tvinga den att köra Västerbron känns väldigt oekonomiskt och icke miljövänligt.

#6 • 2018-03-23 14:12
Axa

Jag är inte Miljöpartist men tycker detta är fantastiskt bra då jag kan skratta åt alla dinosaurier som går i taket för detta...

#7 • Uppdaterat: 2018-03-23 14:20
Swemba

Tack ViB! Den första artikeln (oavasett medie) som faktiskt beskriver saken som den är.

#8 • 2018-03-23 15:24

Med tanke på att gamla dieselbilar skrotas ut och nya EURO6-dieslar säljs så kanske bensinbilarna är värst på NOx igen 2022 - precis som de var fram till 2011.

https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Utslapp-av-kvaveoxider-till-luft-fran-personbilar/

#9 • 2018-03-23 16:33
Prestigelös

När mp åker ur riksdagen i höst kommer jag att fira.

Ett kortvarigt firande dock då de som står vid rodret efter valet, oavsett blocktillhörighet, med största sannolikhet inte kommer att bryta upp denna idioti, ty den genererar inkomster till statskassan och vi bilister protesterar aldrig mot skattehöjningar som slår tillbaka mot oss.

Tråkigt att ett parti med 4 procent av folket bakom sig får så mycket att säga till om i en fråga rörande något de hatar till 100 procent.

Dessutom bor väl 75 procent av alla miljöpartister i Stockholms innerstad och förstår därmed inte allmogens behov av bilen, inte bara som ren transport utan som en förutsättning för överhuvudtaget kunna leva utanför storstadsområdena.

#a • 2018-03-23 17:09
Jonire

Å andra sidan är det 100 procent av människorna i staden som andas in luften. Bra att ta till krafttag för att driva på utvecklingen. Primärt är det nog inte bilar och teknik man vill åt utan utsläppen de genererar. Jag har inget emot det heller. Det skapar jobb åt de som utvecklar vettigare transportmedel än de vi har idag och vi, våra barn och barnbarn får andas bra luft. Saknar vi oblyad bensin, stinkande bilar utan kat och glödlampor?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.