Bild
Nästa artikel
Nyheter

Nya förslaget: Rabattfest för alla som köper ny bil

Publicerad 23 april 2020 (uppdaterad 23 april 2020)
Upp till 25 000 kronor i rabatt för nybilsköpare, enligt Bil Swedens förslag.

För att få fart på bilförsäljningen diskuteras nu en så kallad skrotningspremie i flera länder. De stora biljättarna i Tyskland går till exempel på offensiven för att införa en rabatt för alla som skrotar en gammal bil och köper en ny.

Nu går även branschorganisationen Bil Sweden ut med förslag på hur en svensk skrotningspremie skulle kunna se ut. Målet är att kickstarta ekonomin genom att få fart på bilförsäljningen. Skrotningspremien säljs in  som en ”grön omställning” men enligt det här förslaget får även bilköpare som väljer en bensin- eller dieselbil rabatt.

Läs också: Bilhandlarna lockar med rabattfest – så mycket kan du spara

– Vi har lanserat ett kickstartpaket som ska få hjulen att börja snurra igen, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Enligt honom skulle en skrotningspremie få bort många äldre bilar från vägarna. Bil Swedens förslag är att alla som återvinner en bil av modellår 2005 eller äldre som varit i trafik under det senaste året får minst 5 000 kronor för besväret.

Den som samtidigt köper eller leasar en ny bil som inte klassas som så kallad ”malusbil” – som alltså släpper ut högst 95 gram koldioxid per kilometer – får 10 000 kronor i skrotningspremie.

Vid köp av en bonusbil (med koldioxidutsläpp på 1–70 gram per kilometer) föreslår Bil Sweden en skrotningspremie på 15 000 kronor och den som väljer en ny elbil eller bränslecellsbil föreslås få 25 000 kronor i rabatt, förutom elbilspremien på 60 000 kronor som betalas ut senare.

Det finns inget förslag om att införa en elbilspremie även för den som köper en begagnad bil, som exempelvis Nederländerna gjort.

Bil Sweden vill även att dagens nedsättning av förmånsvärdet för den som har en elbil eller laddhybrid som tjänstebil förlängs och att den som köper en ny transportbil inte ska behöva betala så hög straffskatt som i dag.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-04-23 11:41
pinjong

Om jag har förstått tidigare budskap från regeringen så ska det totala antalet bilar i Sverige minskas. Detta som en följd av klimatavtalet. Så någon stimulans av bilförsäljningen för att gynna arbetstillfällen ligger inte direkt i korten.

#2 • 2020-04-23 12:06
Svenne60

Här försöker Bil Sweden att få fart på ekonomin och få hjulen att snurra igen. Nedrigt förslag från ett särintresse. Vi svenskar måste vara, enligt regeringen, världsledande i klimatfrågan, annars går vi under. Detta görs genom att göra bilägandet så dyrt att bara de rikaste 5-10% av befolkningen har råd att köra bil. Och de rika har ju råd att köpa bil ändå, därför är skrotningspremie ett steg år fel håll. Lägg hellre en extra skatt på 25-tusen för alla som skrotar sin gamla bil och köper en nu.

#4 • 2020-04-23 14:43
skarj

Det är ju inte förenat med något tvång, ni som inte gillar detta, låt bli att ta emot skrotningspremien då, varför ska Ni välja vad andra tycker?

Alla förslag är väl OK, framtiden visar vilka förslag som var populära, Det kommer ju knappast att innebära att alla äldre bilar i toppskick skrotas, eller att alla med en äldre bil rusar till bilhallen. Leder det till att något skrot som står och växer fast så kan iaf jag se något positivt med detta, snarare än att den som inte har råd, genom detta kommer att få råd med en ny bil, så blir det självklart inte, inte heller är det tanken. Lokala utsläpp och skrot i lokal natur är anledningen.

#5 • 2020-04-23 14:50
Saabium

Fem eller tio tusen känns som en för liten peng för att jag skulle skrota ut nuvarande för en ny bil. Då får nog återförsäljarna kombinera det med en rejäl rabatt på nybilen i så fall.

#6 • 2020-04-23 14:53
Saabium

Svenne60: Varför inte en direkt och årligt återkommande avgift på säg 25 000 för alla bilar som är äldre än tio år? Då skulle det nog bli fart på skrotningen...

#7 • 2020-04-23 15:38
Svenne60

Saabium; håller med, men lägg även en årlig avgift på 25-tusen på alla motorbåtar också, de körs ju också på fossila bränslen, ofta med riktigt gamla motorer. Endast så kan vi svenskar rädda världen, som världsledande i klimatfrågan

#8 • 2020-04-23 18:09
Styggavargen

Grön omställning, hahahaha...alla köper en SUV och utsläppen ökar! Intelligent... verkligen ett bra förslag *not*

#9 • 2020-04-23 19:58
fjodor

Rena julafton för alla som har tonvis med bilar på gården, bara att besikta och sen håva in 5000kr. Det här är ett förslag som kommer bli fifflarnas paradis.

#a • 2020-04-23 23:25
olasmalander

Ja gode gud vilka dårar det finns....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.