Nästa artikel
Nya förslaget: Högre fortkörningsböter för dig som är rik
Nyheter

Nya förslaget: Högre fortkörningsböter för dig som är rik

Publicerad 7 februari 2020 (uppdaterad 7 februari 2020)
Finska bötessystemet ska införas även i Sverige, tycker Vänsterpartiet.

I flera andra länder beräknas bötesbeloppet vid fortkörning på hur hög inkomst bilisten har. En av Finlands rikaste män fick till exempel betala två miljoner kronor i böter för att ha kört 80 km/h på en finsk 40-väg, och en finsk NHL-stjärna åkte på 1,3 miljoner kronor i böter för samma brott.

Nu vill Vänsterpartiet att systemet ska införas även i Sverige.

– Jag tror på att straff ska vara rättvisa. Det är inte rimligt att en storföretags-vd och en undersköterska ska betala lika mycket i böter, utan böter måste vara baserade på vad man faktiskt tjänar, säger Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, till Sveriges Radio.

Att införa den här typen av system ska diskuteras i justitieutskottet under våren.

– Det ska svida lika hårt i varje plånbok för de som kör för fort, säger Linda Westerlund Snecker till SR.

Vänsterpartiet får medhåll från Miljöpartiet som tycker förslaget låter intressant. Liberalerna är emot medan Socialdemokraterna tycker det är en väldigt omfattande reform.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-07 07:45
mso 1000

Ja böterna är för billiga i dag.
Många bryr sig inte alls.
Så varför inte❓
Bara det blir en vettig Stege i kostnaden för låginkomstagaren och rejält dyrt för direktörslönerna.

#2 • Uppdaterat: 2020-02-07 08:22
bejje

Har inte någon koll på vad det kostar idag. Har aldrig fått en fortkörningsbot i Sverige, men däremot i Nederländerna i somras
Tror det kostade 200 Euro och jag körde ca 20 km/h för fort.

#3 • Uppdaterat: 2020-02-07 08:34
bejje

Antar att om förslaget skulle bli verklighet så kommer säkerligen inte låginkomsttagare märka någon skillnad, men alla medelinkomsttagare kommer säkerligen få mycket högre böter som de kanske inte har råd att betala. Och höginkomsttagare, ja de får gråta blod.

#4 • Uppdaterat: 2020-02-07 09:01
saabnisse

Idag tillämpas ju dagsböter för större hastighetsöverträdelser och grövre trafikbrott och dessa är ju inkomststyrda och tillsammans med återkallelse av körkort innebär det säkert ett tillräckligt kännbart straff.

#5 • Uppdaterat: 2020-02-07 08:57
Stefan Eriksson

Bra förslag, från 2 partier ( medhåll från 1 ) som jag annars inte tycker har bra förslag. Det är väl rimligt att ett straff gällande böter ska få mer rättvisa konsekvenser. Nackdelen är ju den ökande arbetsbördan för att hantera denna typ av bot-det är inte som nu bara att skriva ut en bot. Men den kostnaden-mer personal bl a borde bli självfinansierande genom högre bötesbelopp.

#6 • Uppdaterat: 2020-02-07 10:16
Pi

Har man inte råd att betala fortkörningsböterna så finns det ju ett väldigt enkelt sätt att slippa dessa - och för den som inte förstår så är det att hålla sig inom de gränser som finns. Det fungerar faktiskt rätt bra det också - även för oss som har råd att ta nån fortkörningsbot emellanåt...:)

#7 • Uppdaterat: 2020-02-07 11:03
1

Bra.

#8 • Uppdaterat: 2020-02-07 11:56
Styggavargen

Helt okej, jag betalar gärna mer...fast chans är liten att jag åker fast..håller mig på mattan.

#9 • Uppdaterat: 2020-02-07 13:40
Klarsynt

Varför begränsa sig till fortkörning? Längre fängelsestraff för rika än för fattiga är väl inte mer än rättvist? Är man rik för att man berikat samhället med arbetstillfällen och exportinkomster så är det inte mer än rätt att man sitter minst dubbelt så lång tid som en snickare, om man har gjort sig skyldig till något som är "fängslande".

BTW.. det här låter som ytterligare ett skäl för folk att arbeta svart och rent generellt se till att ha inkomster som inte syns. Syns de inte kan de inte ligga till grund för fortkörningsböter. Och om man inte har någon registrerad inkomst alls så kan man då köra för fort helt gratis.

.

#a • Uppdaterat: 2020-02-07 15:47
Rudolf Ampere

+om man går mot rött eller skräpar ner o cyklar utan lyse.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.