Nästa artikel
Nya BMW 8-serie
Nyheter

Nya BMW 8-serie

Publicerad 16 juni 2018 (uppdaterad 20 juni 2019)
Konceptversionerna av BMW:s nya 8-serie har besökt otaliga utställningar och mässor sedan första visningen våren 2017. Nu är det slut på designstudier, lermodeller och smygtittar – 90-talsikonen är tillbaka!
Första generationen BMW 800-serie såg dagensljus hösten 1989 och gått till historien som en av märkets mest missförstådda skapelser. BMW hade byggt en storsvulstig coupé för långa dagsetapper i Autobahn-tempo, märkesfantasterna hade förväntat sig en lättfotad sportbil i mittmotorbilen M1:s anda. Kritiken blev bitvis svidande. Olycklig tajming i form av Gulfkriget, höjda bränslepriser, ekonomisk recession samt att 8-serien fick ett rykte om sig att vara något av en strulputte gör det enkelt att räkna ut att den 300 hästkrafter starka tolvcylindriga coupén inte blev helt lättsåld. Den svaga försäljningen gjorde att långt framåtskridna planer på en cabriolet fick skrotas. Numera finns den mer eller mindre produktionsklara bilen att beskåda på BMW:s museum i München. När orderböckerna stängdes för gott i maj 1999 hade drygt 30 000 BMW 850 och 840 lämnat produktionsbandet. Det kan inte beskrivas som annat än ett misslyckande.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och idag uppskattas den Claus Luthe (mannen bakom bland annat tidlösa NSU RO80 och stringenta VW K 70) designade dundercoupén för vad den är. När nu BMW återigen väcker liv i märkets hittills högsta nummerserie tänker man inte göra om misstaget man gjorde för knappt 30 år sedan.

Nya 800-serien, internbeteckning G15, har enligt BMW:s PR-maskin en uttalad ambition att vara en lyxigt bekväm milslukare samtidigt som den är en sportvagn med ”normgivande” chassiegenskaper. Bakom det senare påståendet finns en framvagn med dubbla A-armar med tillhörande torsionsstag och en multilänkbakaxel med fem länkarmar. Elektroniskt kontrollerade stötdämpare och variabel styrutväxling är standard liksom vändcirkelkrympande fyrhjulsstyrning. Bakhjulen styr emot framhjulen i upp till 88 km/h. I högre hastighet styr de i samma riktning som framhjulen. Motstyrnig ger en livfullare och mer snävsvängande bil. Medstyrningen ger ett stabilare uppträdande vid filbyten i högre farter. Komfort- och prestandahöjande elektroniskt kontrollerade krängningshämmare finns som tillval.

Med en kaross på 484 centimeter är 800-serien 15 centimeter längre än laddhybrid-coupén I8 och 25 centimeter kortare än bjässen 6 Gran turismo. Den njurformade BMW-grillen är omtolkad och har blivit ”upp och nedvänd” på samma vis som på kompaktsuven X2. En långsträckt silhuett med visuellt tunna tak- och fönsterstolpar ger en taklinje som påminner om i8:s. Det stora luftutsläppen bakom framhjulen, takets två vågformade förhöjningar (”Zagato-bubblor”), 19-tums fälgar och luftutsläpp bakom bakhjulen understryker de sportiga ambitionerna. Bilens positions- och bromsljus har medvetet gjorts smala för att förstärka karossbredden.

Under motorhuvens aluminiumveck på M850i Xdrive vilar en dubbelturboförsedd bensin-V8 på 4,4 liter. 530 hästkrafter och 750 Nm vridmoment (1 800 – 4 600 v/min) hittar till de fyra drivhjulen genom en åttaväxlad automatlåda. Att BMW vidhåller den åttaväxlade lådan är intressant då växellådsleverantören ZF erbjuder en uppgraderad version med nio växlar. Den åttaväxlade lådan har dock fått en något högre utväxling än i tidigare. En elektromekanisk differentialbroms ser till att accelerationen från inget till 100 km/h är en affär på 3,7 sekunder. Mekaniska spjäll i avgassystemet ska enligt BMW göra ljudsensationen till en särdeles sonor upplevelse. Sannolikt lär köparen inte ägna bränsleförbrukningen någon större tanke, men den officiella siffran säger 10,5 l/100 km. Önskar man komma undan med ett mer frugalt bränslekonto finns 840d Xdrive. De 320 dieselnärda hästkrafterna klarar sig på 6,2 l/100 km. Sprinten från 0–100 km/h hanteras på respektabla 4,9 sekunder. Oavsett motoralternativ är toppfarten elektroniskt begränsad till 250 km/h. En kraftigare version – M8 – är att vänta inom en inte avlägsen framtid. Vad det lider lär vi även få se resonablare motoralternativ samt en cabrioletversion.

Säkerhetssystemen är de man kan förvänta sig i den här klassen, men utan egentliga tillskott. BMW poängterar att den adaptiva farthållaren är aktiv upp till 30 sekunder efter det att bilen har stannat (i kösituation) samt att autobromsen numera även kan registrera cyklister. Självkörande funktioner finns förstås, bland annat kan bilen på eget bevåg köra in och ut ur exempelvis ett garage. Är garageuppfarten lång kan det vara värt att systemet hanterar sträckor på upp till 80 meter.

Interiören spinner vidare på det formspråk vi ser i 6-serien. Det helt skämrbaserade instrumentklustret framför föraren kallas ”BMW Live Cockpit Professional”. Mittkonsolens mediaskärm kan skötas antingen med fysiskt vred (Idrive) eller genom att peka direkt på skärmen. Den senare har haptisk återkoppling, det vill säga vibrerar till för att bekräfta att man tryckt på de virtuella knapparna. Mot merkostnad kan växelväljare, startknapp, styrvredet till mediaskärmen och volymvred fås i glas. Den riktiga BMW-kännaren noterar att Bayrarna har övergivit det klassiska halvljusvredet till förmån för tryckknappar. En klurig detalj som lånats från småbilen Mini är att kupéns LED-baserade ”mysbelysning” växlar färg för att påkalla uppmärksamhet exempelvis vid inkommande telefonsamtal eller om motorn inte är avstäng när förardörren öppnas. Med tanke på den slanka taklinjen gissar vi att baksätets uppgift mer är att ge rationellt lagda en möjlighet att övertyga sig själva om bilens praktiska egenskaper än att faktiskt härbärgera passagerare. Hur det än är med den saken: Är semesterpackningen ambitiösare än vad bagagerummets 420 liter mäktar med kan baksätet fällas i 50/50-proportion.

Likt sin föregångare kommer nya 800-serien att byggas i Dingolfing-fabriken. De första produktionsbilarna är att vänta i november. Svenska priser är inte satta men räkna med ett sjusiffrigt belopp.


Diskutera: Hur ser framtiden ut för nya 8-serien, flipp eller flopp?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-06-17 11:28
N-iklas

Ha...
Knappast, det handlar ju om Design när det gäller en sådan här bil.
Fronten är en katastrof medan det var den starka punkten på den gamla.

#2 • Uppdaterat: 2018-06-17 12:54
Henrik-Andersson

Förra gången det begav sig lyckades som sagt BMW pricka in peaken på högkonjunkturen och försäljningen blev (tillsammans med mjukvaruproblem och annat som redan nämnts i artikeln) ett misslyckande. Vi får se hur det blir nu, men det ser onekligen ut som om vi börjar närma oss en peak nu med.

Däremot är den ju otroligt snygg och jag hade såklart gärna haft en på garageuppfarten.

Den gamla tyckte jag mer var som en dinosaurie från svunnen tid. Kanske hjälpte det till att krisen kom och bensinslukande bilar sjönk som stenar på "vill ha-listan". Men snygg var aldrig den gamla enligt mig. Popup-strålkastarna var hemska och förstörde designen totalt.

#3 • Uppdaterat: 2018-06-17 13:06
Grosser

BMW gräver sin egen grav. Det här kunde ha varit deras (för)svar mot Tesla Roadster.

#4 • Uppdaterat: 2018-06-17 14:44
Axa

Gillar man den gamla designen har man nog fastnat i 80/90-talet.

#5 • Uppdaterat: 2018-06-17 15:31
Tvärnit

Jag gillar verkligen couper men har aldrig tyckt att BMW lyckas med dem.
Den här 800:an är även om att den är snygg inget undantag, det finns redan liknande bilar ute som trots sin hala form bär en märkes prägel, jag har svårt att uppfatta denna bilen som en BMW i annat än med kylargrillen och knappt det.
800:an kan enligt mig lätt förväxlas med något annat märkes coupe och det är inte bra.
BMW gör sig bäst i sedan modell

#6 • Uppdaterat: 2018-06-17 18:06
L. Mäkinen

Jag kommer aldrig glömma den demo jag fick av 850CSi på småvägar i östra delen av Västerås. Vilken motorsång!

#7 • Uppdaterat: 2018-06-17 18:24
Gäst (ej verifierad)

Jämfört med deras övriga utbud är den ju en skönhet men i det säger inte mycket då BMW sedan länge helt tappat det, (alla X bilar, 1-serie för att ta de värsta). Föregångaren var snyggare och det gäller i ännu högre grad 3.0 CS och 630, bägge tidlöst eleganta kupéer.

#8 • Uppdaterat: 2018-06-17 19:00
V8-Power

Ford Mustang a la BMW

#9 • Uppdaterat: 2018-06-18 07:05
EnannanRobban

Snygg och säkert en trevlig milslukare på Autobahn.
Den så galet cool ut i Le Mans-kostym i helgen!

#a • Uppdaterat: 2018-06-19 01:01
alexiusl

Helt OK för att vara den typ av bil som den vill vara - antagligen en "korsning" mellan Mercedes SL & S Klass Coupé . Sedan kunde man ju hoppas att BMW också kommer med en direkt motsvarighet till Mercedes AMG GT.... Vidare vore det kul med 6-liters tolvan i en 860i.... :-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.