Mercedes har inget med artikeln att göra – bilden används i illustrativt syfte.

Nästa artikel
Ny röntgenteknik avslöjar elbilsbatteriets hemligheter
Nyheter

Ny röntgenteknik avslöjar elbilsbatteriets hemligheter

Publicerad 2023-03-13 12:15

Mercedes har inget med artikeln att göra – bilden används i illustrativt syfte.

Forskare på Chalmers har tagit fram en ny typ av röntgenverktyg för att kunna titta in i ett elbilsbatteri under laddning. Det ska underlätta utvecklingen av bättre batterier.

En ny metod för att ”röntga” ett batteri tredimensionellt när det laddas eller laddas ur har tagits fram av forskare på Chalmers. Det är ett viktigt steg i att utveckla nya så kallade litiummetallbatterier.

– Vi har öppnat ett nytt fönster för att kunna förstå – och på sikt optimera – framtidens litiummetallbatterier. När vi kan studera exakt vad som händer med litiumet i en battericell i drift får vi viktig kunskap om vad som påverkar det inre livet, säger Aleksandar Matic, professor vid institutionen för fysik på Chalmers.

Forskare på både universitet, batteritillverkare och inom bilindustrin tittar just nu närmare på hur ny batteriteknik kan ge högre energitäthet och lägre vikt än med dagens batteriteknik. En idé är att byta ut grafit mot litium i batteriets anod.

Men för att litiummetallbatterier ska kunna bli verklighet behöver flera tekniska utmaningar lösas och då blir det viktigt att kunna ”titta in” i batteriet på ett detaljerat sätt. Forskarna har använt så kallad röntgentomografi för att titta in i batteriet utan att behöva plocka isär det. Tekniken används sedan tidigare inom sjukvården.

– Vi har länge velat följa batteriernas inre liv i realtid. Nu är det möjligt, säger Aleksandar Matic.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.