Nästa artikel
Ny teknik snabbladdar elbilsbatteriet på 10 minuter
Nyheter

Ny teknik snabbladdar elbilsbatteriet på 10 minuter

Publicerad 18 oktober 2022
En tunn folie av nickel kan vara nyckeln för att snabba på laddningen av nya elbilsbatterier, enligt amerikanska forskare.

Många olika biltillverkare och företag utvecklar teknik för att snabba på elbilsladdningen. Men det är lättare sagt än gjort – det går inte bara att skruva upp laddeffekten.

Nu har forskare vid amerikanska Pennsylvania State University tagit fram en lösning på hur elbilar ska kunna ladda till 70 procent på tio minuter. Resultatet publicerades nyligen i vetenskapliga tidskriften Nature.

Att snabba på laddningen kan vara ett sätt för biltillverkarna att spara pengar genom att använda mindre batterier om laddningen ändå går snabbt.

– Det går att använda betydligt mindre råmaterial och sänka koldioxidutsläppen från batteritillverkningen otroligt mycket, säger Chao-Yang Wang, professor i materialvetenskap på universitetet, till Time Magazine.

”Det är först nu som vi börjar knäcka koden när det gäller elbilsladdning”, säger forskaren Chao-Yang Wang. Foto: Pennsylvania State University/Youtube

Han driver också ett företag som samarbetat med forskarna och som ska ta fram en kommersiellt lönsam version av det nya elbilsbatteriet ”inom två år”.

Genom att värma upp vissa viktiga komponenter i batteriet till mellan 60 och 80 grader kan det nya batteriet ladda betydligt snabbare än ett konventionellt elbilsbatteri. Forskarna har monterat in tunna ark av nickelfolie inuti battericellerna som hjälper andra komponenter nå rätt temperatur – utan att överhettas. På så sätt minskar behovet av att värma upp batteriet i förväg med hjälp av bilens system, något som kostar en del energi.

– Batteriteknik har halkat efter och snabbladdningsproblemet har varit en långvarig utmaning. Det är först nu som vi börjar knäcka koden, säger Chao-Yang Wang.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 18 oktober 2022 Ur artikeln, "Att snabba på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.