Nästa artikel
BMW ska ”göra en Tesla” – ny batteriteknik på gång
Nyheter

BMW ska ”göra en Tesla” – ny batteriteknik på gång

Publicerad 2022-09-12 12:35 (uppdaterad 2022-09-15 11:26)
BMW ska gå över till samma batteriteknik som Tesla. Målet är längre räckvidd, snabbare laddning – och halverad tillverkningskostnad.

Tesla är en av flera biltillverkare som byter till en ny typ av cylindriska battericeller som ska ge bättre prestanda i elbilar. Nu står det klart att även BMW ska satsa på samma teknik. De första uppgifterna kom i augusti och de bekräftas nu av BMW.

Kommande elbilsmodeller från BMW får cylindriska celler, bland annat från kinesiska leverantören CATL, som ska tillverkas i sex olika fabriker – två i Europa, två i Kina och två i Nordamerika.

Största fördelen blir enligt BMW längre räckvidd och snabbare laddning än med de prismatiska celler som används i dag. De nya battericellerna får 20 procent högre energitäthet. Räckvidd och laddhastighet ska förbättras med 30 procent samtidigt som tillverkningskostnaden ska halveras. 

”Vi närmar oss ett enormt teknologiskt steg framåt”

Dessutom får drivlinan 800-voltsteknik för att möjliggöra snabbare laddning. Det är något som även Porsche, Hyundai och Kia satsat på.

– Vi närmar oss ett enormt teknologiskt steg framåt, säger BMW:s utvecklingschef Frank Weber.

Enligt honom kan det också bli aktuellt att gå över till litiumjärnfosfatbatterier (så kallade LFP-batterier). De är billigare att tillverka och kräver varken kobolt eller nickel, men är tyngre och mindre energitäta än konventionella celler. Även det är en teknik som Tesla börjat använda.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2022-09-12 20:43 Förstår inte heller hur man…
  • 2022-09-12 14:14 Hmmm, Tesla använder alla…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.