Nästa artikel
Nu ändras reglerna för tung lastbil på B-körkort
Nyheter

Nu ändras reglerna för tung lastbil på B-körkort

Publicerad 2024-06-20 11:43 (uppdaterad 2024-06-20 13:24)
Den som har B-körkort kommer snart kunna köra eldrivna transportbilar med högre tjänstevikt än tidigare. Men lättnaden gäller inte för privatpersoner.

När allt fler bilar på vägarna blir eldrivna ökar också tjänstevikten. Batterier är tunga och för den som kör tung lastbil innebär det att lastvikten blir lägre.

För att snabba på omställningen till eldrift har regeringen tidigare undersökt om det går att lätta på reglerna för B-körkort. Den ändringen blir nu verklighet och innebär att fler förare kan köra tyngre elfordon med sin nuvarande körkortsbehörighet.

Företag, myndigheter och organisationer kan från och med den 1 juli ansöka om så kallad försöksverksamhet som innebär att förare som haft B-körkort i minst två år får köra en lastbil som drivs av alternativa bränslen och som väger upp till 4,25 ton. I dag är maxgränsen 3,5 ton.

Till alternativa bränslen räknas eldrift och gasdrift. Tanken är att företagen ska spara pengar och att rekryteringen av förare ska förenklas.

I nuläget gäller ändringen inte för privatpersoner. Vi Bilägare söker företrädare för infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) för en kommentar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2024-07-14 14:57 så desperata att man gör…
  • 2024-06-21 12:21 Bättre att anställa…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.