Nästa artikel
Regeringen vill ändra reglerna för tung lastbil på B-körkort
Nyheter

Regeringen vill ändra reglerna för tung lastbil på B-körkort

Publicerad 2023-06-08 21:59 (uppdaterad 2023-06-09 13:28)
Den som kör en eldriven eller gasdriven tung lastbil kan eventuellt få göra det med bara B-körkort i stället för C-körkort som i dag.

Regeringen vill undersöka om den som har B-körkort ska få köra vissa tunga lastbilar som i dag kräver C-körkort – men bara om lastbilen drivs av ”alternativa bränslen”.

Att elektrifiera tunga fordon kräver nämligen stora och tunga batterier, och det ökar fordonets vikt kraftigt. 

För att snabba på omställningen och sänka utsläppen kan företag, myndigheter och organisationer få ansöka om tillstånd för att anställda förare som haft B-körkort i minst två år ska få köra tunga lastbilar som väger mer än 3,5 ton, men mindre än 4,25 ton. Det ska spara pengar för företagen och förenkla rekryteringen av förare.

Förutsättningen är alltså att fordonet är eldrivet, men även gasdrivna fordon ska omfattas. Transportstyrelsen får i uppdrag att utreda om förslaget är lämpligt.

– Regeringen har stor förståelse för att tyngden på vissa fordon kan vara ett hinder för en snabb grön omställning av transportbranschen. Med detta beslut underlättar vi elektrifieringen eftersom fler förare kommer att kunna köra tyngre elfordon, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2023-06-11 21:18 Men Olle, det kan ju vara…
  • 2023-06-11 16:37 Varför inte höja gränsen för…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.