Elbilar och suvar blir Nissans viktigaste produktkombination. Tydligaste exemplet är kommande elsuven Ariya.

Nästa artikel
Nissans tydliga besked – elbilar är framtiden
Nyheter

Nissans tydliga besked – elbilar är framtiden

Publicerad 2024-06-04 07:15

Elbilar och suvar blir Nissans viktigaste produktkombination. Tydligaste exemplet är kommande elsuven Ariya.

När vissa biltillverkare vacklar i sin inställning till elektrifiering och vidareutvecklar förbränningsmotorer tar Nissan tydlig ställning för elbilsutveckling.

Biltillverkare satsar hårt för att lansera elbilsmodeller och skynda på elektrifieringen, men så är inte fallet bland alla biltillverkare. Nyligen tillkännagav Subaru, Mazda och Toyota ett samarbete kring utvecklingen av nya förbränningsmotorer eftersom de tror att tekniken ännu har en framtid. Nu ger Nissan ett lika tydligt besked å andra hållet.

Drive rapporterar att den japanska biltillverkaren klart och tydligt tar ställning för elbilar och dess framtid. Nissan meddelar att utvecklingen av rena förbränningsmotorer är över.

– Vi investerar inte i nya drivlinor för förbränningsmotorer, den saken är klar, säger Francois Bailly, planeringschef på Nissan i bland annat Europa, till sajten.

I en kommentar till Drive säger Nissan att e-Powertekniken som finns i deras modeller i dag är ett steg på väg mot elektrifiering och bort från förbränningsmotorer.

I dagsläget finns e-Power i Nissan Qashqai och X-Trail men hybridsystemet ska vidareutvecklas. Därmed ökar effekten samtidigt som kostnaderna och bränsleförbrukningen minskar. Nissan ska även i framtiden använda sig av små förbränningsmotorer för genereringen av elektricitet till batteriet och elmotorn.

Beskedet går på tvärs med sina japanska konkurrenter där varje tillverkare kommer använda sig av egenutvecklade motorer kan köras på olika bränsletyper, såsom biobränslen och vätgas. På så sätt blir bilarnas front lägre, luftmotståndet minskas och bränsleeffektivitet ökar. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 2024-06-09 15:20 Nissan kommer främst att…
  • 2024-06-06 11:18 50-talisten skrev: JL: Om…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.