Nästa artikel
Nio ET5 på väg till Sverige – utmanar Polestar
Nyheter

Nio ET5 på väg till Sverige – utmanar Polestar

Publicerad 2022-01-25 12:30
Kinesiska Nio ska lansera sedanmodellen ET5 i Sverige, och på den norska marknaden har den första batteribytesstationen öppnat.

Bilmärket Nio har börjat leverera den stora suv-modellen ES8 till norska köpare, och snart dyker även sedanmodellen ET5 upp i Europa.

Nio ET5 är en utmanare till bland andra Polestar 2 och Tesla Model 3. Leveranserna körs igång i september på den kinesiska marknaden och 2023 kommer modellen även till Europa, däribland Sverige.

En egenhet med Nio är att märket satsar på batteribytesstationer där elbilens batteri helt enkelt byts ut mot ett fulladdat istället för att bilägaren ska behöva vänta vid snabbladdaren.

Nio har redan över 700 stationer för batteribyte i Kina och i januari öppnades även den första i Norge, mellan Oslo och Drammen. Det tar fem minuter att få batteriet utbytt mot ett med 90 procents laddnivå. Stationen klarar tolv byten per timme.

– Det här betyder färre laddköer, mindre bekymmer kopplade till batteriet och slutet på att batteriet kan bli föråldrat innan bilen, säger Marius Hayler, chef för Nio i Norge, till Teknisk Ukeblad.

Den snabbaste versionen av Nio ET5 har dubbla elmotorer på totalt 490 hk och fyrhjulsdrift. Modellen kommer med tre olika batteristorlekar på upp till 150 kW vilket ger en räckvidd på upp till 100 mil, men förmodligen inte enligt den europeiska WLTP-körcykeln.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 2022-01-25 17:37 Pi skrev: Nja - nog finns…
  • 2022-01-25 17:27 Det blir intressant att se…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.