Nästa artikel
Nedstängt mobilnät kan ge körförbud på besiktningen
Nyheter

Nedstängt mobilnät kan ge körförbud på besiktningen

Publicerad 2024-04-09 16:05 (uppdaterad 2024-04-10 16:36)
När de gamla mobilnäten stängs ned kan bilens eCall-system sluta fungera. Det kan ge underkänt resultat och körförbud på besiktningen.

När de äldre 2G- och 3G-mobilnäten stängs ned under 2025 innebär det att flera funktioner i många populära bilmodeller slutar fungera. Det kan till exempel handla om mobiluppkopplingen och möjligheten att värma upp kupén i förväg.

Men det handlar också om det så kallade eCall-systemet som larmar SOS vid en olycka. Om det slutar fungera riskerar bilen att underkännas på besiktningen och på sikt beläggas med körförbud, enligt M Sverige.

– Går felet inte att rätta till beläggs bilen med körförbud och får inte framföras på väg, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

I vissa fall kan biltillverkaren lösa problemet genom att göra en uppdatering av bilens modem. Men det är långt ifrån alla bilmärken som har någon sådan lösning på gång.

eCall-systemet kan larma SOS vid en olycka. Nu riskerar det att sluta fungera i äldre bilar. Foto: Niklas Carle

Vi Bilägare har varit i kontakt med Transportstyrelsen som uppger att bilar mycket riktigt kan få körförbud om eCall-systemet inte fungerar, om bilen är typgodkänd med den typen av system. Men det finns också många bilar som har systemet trots att det inte var lagkrav när bilen byggdes, och där blir gränsdragningen svårare. Om bilen blir underkänd då kan bero på till exempel om den visar ett varningsmeddelande eller inte.

Branschorganisationen Mobility Sweden vill dock ”nyansera” bilden och uppger i ett pressmeddelande att det just nu förs en dialog med myndigheterna. Någon uppskjutning av nedstängningen är dock inte aktuellt.

– Även om tjänsten eCall är något som kan påverkas vid nedstängning av 2G/3G-näten har vi inga indikationer på att det skulle leda till körförbud för bilar, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (35)

  • 2024-04-23 16:46 Gustav E skrev: Det mesta du…
  • 2024-04-23 16:26 Raphael skrev: Det är trångt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.