Nästa artikel
Finns e-Call verkligen i alla bilar?
Bilfrågan

Finns e-Call verkligen i alla bilar?

Publicerad 12 oktober 2023
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Läste med intresse i artikeln om första hjälpen-kit och att ”sedan 2008 har alla nya bilar en SOS-knapp (eCall) som sitter i taket mellan framstolarna.”

Detta var helt nytt för mig, och i mina bilar, en Saab 9-3 2008 och en Opel Astra 2016, finns inte någon sådan! Vänligen förtydliga.

Gunnar Klarbäck

Svar: Nej, du har förstås rätt. Det är inget krav som fanns så tidigt – även om många biltillverkare införde tjänsten i samband med att bilarna blev ”uppkopplade”. Volvo hade SOS-tjänsten från och med 2001, om man valde till Volvo On Call. Volvo införde också tidigt SOS-knappen i taket.

Det generella kravet kom inte förrän 1 april 2018 inom EU. Från och med då ska nya bilar ha ett automatiserat varningssystem som ringer en larmcentral om bilen blir inblandad i en olycka, alternativt om man trycker på SOS-knappen. Den kan tyvärr sitta väl nära andra knappar som till exempel reglerar taklucka eller dess gardin, vilket orsakat falsklarm av misstag. Vi skulle också skriva 2018 men tyvärr uppmärksammades inte felet, vilket vi ber om ursäkt för.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 12 oktober 2023 Jodå visst fanns det i Opel…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.