Nästa artikel
Nationellt handlingsprogram ska ge fler laddstationer
Nyheter

Nationellt handlingsprogram ska ge fler laddstationer

Publicerad 2022-07-29 09:23 (uppdaterad 2022-07-29 13:29)
Utbyggnaden av laddinfrastruktur går trögt i Sverige. Nu beställer regeringen en plan på hur processen kan effektiviseras.

Regeringen har bett Energimyndigheten och Trafikverket om att se över hur laddinfrastruktur för elbilar kan byggas ut snabbare och mer effektivt i Sverige.
– Vi behöver mer laddinfrastruktur och den behöver byggas snabbare, säger energiminister Khashayar Farmanbar i ett pressmeddelande.

Målet är att ta fram ett nationellt handlingsprogram för en ”snabb, samordnad och samhällsekonomiskt effektiv” utbyggnad av laddstationer för elfordon och tankställen för vätgas.

Två uppdrag delas ut: dels ska det göras en översyn av de regler, krav och statliga stöd som finns i dag, och undersöka hur de kan förändras för att göra processen snabbare och mer kostnadseffektiv.

Dessutom ska Energimyndigheten titta på hur laddstationernas anslutning till elnätet ska kunna genomföras snabbare och billigare. I dag kan det ta upp till två år innan elen är framdragen, och kostnaderna varierar kraftigt mellan olika elnätsföretag.
– Så ska vi inte ha det, säger Khashayar Farmanbar.

Antalet laddstationer har tiodubblats de senaste sju åren. De är dock ojämnt fördelade över landet, och det finns fortfarande stora så kallade vita fläckar i glest bebyggda områden där laddinfrastruktur fortfarande saknas. Detta trots att regeringen år 2020 avsatte 50 miljoner kronor i ”vita fläckar-stöd”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (55)

  • 2022-08-01 12:06 Det är bara att jämföra med…
  • 2022-08-01 09:23 Mäkinen - gällande e-Up…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.