Bild
Nästa artikel
Nyheter

Namnbråket: GM stämmer Ford över ”Bluecruise”

Publicerad 2021-07-27 14:45 (uppdaterad 2021-07-27 14:55)
De två amerikanska biljättarna vill båda använda ordet ”cruise” för sina självkörande bilar.

General Motors lämnade i fredags in en stämningsansökan där de anklagar Ford för varumärkesintrång och kräver att de ska hitta ett nytt namn för sin körassistansfunktion ”Bluecruise”. Det skriver tidningen Detroit Free Press.

GM har en liknande funktion som heter Super Cruise, och de menar att namnen är för lika. GM har dessutom ett dotterbolag kallat Cruise, som jobbar med att utveckla självkörande bilar.

I stämningsansökan skriver GM att de har haft utdragna diskussioner med Ford i ärendet, men att de inte kunnat komma överens. ”Ford visste precis vad de gjorde”, skriver de, och menar att om Ford ”hade velat skaffa ett nytt, unikt namn hade de lätt kunnat göra det utan att använda ordet ’Cruise’”.

Till saken hör att GM har haft sin Super Cruise-funktion sedan 2017, medan Ford lanserade Bluecruise i april 2021.

Ford skriver i en kommentar till The Verge att GM:s krav är ”meritlöst och oseriöst” och menar att cruise control, engelska för farthållare, är en välkänd term. ”Alla biltillverkare erbjuder det och ’cruise’ är en välkänd förkortning av funktionen”, skriver företaget, och menar att det är därför de valt att använda ordet. 

Namnet ”Bluecruise” är enligt Ford en hänvisning till företagets logotyp, som i USA hänvisas till som ”den blå ovalen”.

Det stämmer att flera andra biltillverkare, bland andra Hyundai och BMW, använder ordet cruise för att benämna sina förarassistansfunktioner.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2021-07-27 22:01 Och med vilken rätt använder…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.