Nästa artikel
GM bygger bilar utan chip – drabbar förbrukningen
Nyheter

GM bygger bilar utan chip – drabbar förbrukningen

Publicerad 17 mars 2021 (uppdaterad 28 april 2021)
Chipbristen får General Motors att ta till kreativa metoder. Kunderna får stå för notan i form av högre bensinförbrukning.

Just nu ställer en liten komponent till stora problem i bilvärlden. Det råder global chipbrist och eftersom nya bilar ofta beskrivs som ”datorer på hjul” innebär det rejäl huvudvärk för biljättarna.

Flera stora biltillverkare har tvingats dra i handbromsen och pausa produktionen av nya bilar, något som innebär längre leveranstider för bilköparna. Underleverantören Bosch ska öppna en ny chipfabrik i Europa för att försöka minska chipbristen.

General Motors har hittat en kreativ lösning på problemet. De största pickupmodellerna byggs fortfarande i GM:s fabriker trots chipbristen, men de produceras utan en särskild centralenhet i bränslesystemet som kan sänka förbrukningen i den 5,3 liter stora V8-motorn med 0,7 l/100 km.

Pickupmodellerna är GM:s mest lönsamma bilar och att pausa tillverkningen skulle vara ett allvarligt hot mot lönsamheten i fabriken.

– Genom att göra på det här sättet kan vi bättre möta den höga efterfrågan från kunder och återförsäljare på våra största pickupmodeller när bilindustrin börjar återhämta sig efter pandemin, säger GM:s talesperson Michelle Malcho till Reuters.

Läs också: Chipbristen fortsätter – därför kan din nya bil försenas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.