Nästa artikel
Moskvich är tillbaka – ökar snabbt i Ryssland
Nyheter

Moskvich är tillbaka – ökar snabbt i Ryssland

Publicerad 8 december 2023
En kinesisk men ryskbyggd suv-modell från märket Moskvich har blivit en av Rysslands populäraste nya bilar.

Förra året kom beskedet att det insomnade bilmärket Moskvich (eller Moskvitj) skulle väckas till liv. Målet är att öka den ryska bilförsäljningen trots de internationella sanktionerna, som gjort att utländska märken lämnat Ryssland.

Nu har Moskvich lyckats klättra upp på nionde plats på listan över de populäraste bilmärkena bland nyregistrerade bilar i Ryssland under november månad, enligt siffror från ryska Autostat som Reuters tagit del av.

Moskvich 3 ser ut att vara identisk med en kinesisk suv-modell, men byggs i en tidigare Renaultfabrik i Ryssland.

Modellen som heter Moskvich 3 ser ut att vara tekniskt identisk med Sehol X4, som lanserades av kinesiska JAC under 2020 och som även säljs i Sverige under namnet JAC e-JS4. Bilen finns med fyrcylindriga 1,5- och 1,6-litersmotorer med eller utan turbo, samt med eldrift.

Prislappen i Ryssland ligger på 220 000 kr för bensinversionen och 400 000 kr för elversionen. Moskvich byggs i en tidigare Renaultfabrik i Moskva som ryska staten köpt för en rubel när Renault lämnade landet.

Bilförsäljningen i Ryssland mer än fördubblades under november månad jämfört med samma månad i fjol. Kinesiska märken har en marknadsandel på 56 procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 13 december 2023 Kanske lite petig anmärkning…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.